ZEEUW268 - De menschen en de zee

Een sage (boek), 1918 - 1927

De menschen en de zee

In Oost-Friesland loopt het verhaal dat "Garhören", de koningin van Engeland, met den koning van Denemarken zou trouwen, maar dat hij zijn woord brak. Toen wreekte de strijdbare koningin zich door al de landen van den Deenschen koning onder te laten loopen. Ze liet de smalle engte "Höveden" door zevenhonderd man doorsteken, en die werkten er zeven jaar aan. Toen brak de Oceaan in de Westelijke Zee, en er kwam een geweldige vloed over de lage landen, waarbij wel honderdduizend menschen verdronken. Ontzet keerden de Denen zich tegen hun koning en doodden hem. Sindsdien hebben onze kusten elk jaar van de toorn der koningin te leiden.

Beschrijving

Een Engelse koningin werd door een Deense vorst afgewezen en boos hierover liet ze de smalle landengte, die Engeland met het Continent verbond, doorsteken, waarop de Oceaan met een geweldige vloed de lage landen overspoelde.

J.R.W. en M. Sinninghe: Zeeuwsch sagenboek. Zutphen 1933, p. 259-260

Luebbing, Friesische S., 2