Een sage (mondeling), maandag 28 augustus 2006

Namen voor de duivel.
De Droes, The old Nick, Satan, Beëlzebub (komt van Baäl zevuv, Hebreeuws voor heer der vliegen.) Ik ken daar een verhaal over: een man kon de vliegen maar niet van zich af slaan. Hij zat altijd onder de vliegen. Die konden niet van hem afblijven. Toen noemden zijn vrienden hem Beëlzebub, zoals de duivel. Zij wisten echter niet dat de naam voor de duivel is.

Duivel als dier
Satan is bijna gelijk in macht als God (daarom hebben ze ook zo de pest aan elkaar). Hij kan zich ook als dier vermommen en onzichtbaar worden, met stealth-technieken uit de nanotechnologie en kwantumfysica. Stealthtechniek in de wetenschap zijn bommen die onzichtbaar waren voor de radar van de vijand. Stealth betekent dus: onzichtbaar maken.
De Goden van Troje konden dit ook. De Goden van Griekenland waren ooit gewoon mensen. Zij gingen naar een andere planeet, Olympus, waar een vulkaan was geweest. Door de terravorming was de planeet bewoonbaar geworden. Doordat die mensen daar gingen wonen, gingen ze evolueren tot een ander soort en kregen zij goddelijke krachten en eigenschappen. Toen zijn zij pas Goden geworden.
In Persië is het precies omgekeerd: Hier denken we dat God de aarde heeft geschapen en dat Satan macht probeert te krijgen. Daar geloven ze dat Satan de wereld heeft geschapen. Satan is de schepper van de materie: aarde en God van de ideeën of de energie. Satan is dus van de lagere wereld.

Duivels kaartspel
Ik dacht dat Tarot door Christenen ook als Duivels kaartspel werd gezien.

Over: namen voor de duivel, duivelse dieren en duivels kaartspel.

Bron

Parafrase van een gesprek n.a.v. de DOC Volkskundevragenlijst (gebruikt t.b.v. de Bommenberenddag, 28 augustus 2006).

Andere Begegnungen mit dem Teufel.

De Droes    De Droes