Een sprookje (mondeling), maandag 28 augustus 2006

Hoofdtekst

(Naar aanleiding van een vraag op de vragenlijst over buitenlandse verhalen, bijvoorbeeld Anansi de Spin).

In Indonesië heb je Kantjil, dat een soort van slimme dier is, zeg maar.

Net als Anansi?

Net als Anansi, broer Konijn enneh. Kantjil is dat in Indië.

En hij is een...?

Hij is een dwerghertje. En hij is met dezelfde functie als Anansi of Broer Konijn. En dan d'r was een krokodil, die kunnen heel stil liggen, hè?

Oja.

En danneh, keek ie dan naar het water en dan 'zouden dat boomstammen zijn?' 'Nee, boomstammen wiegen heen en weer.' En al de krokodillen gaan dan meteen heen en weer wiegen. Dat soort verhalen hebben Kantjil.

Mijn tante heeft een keer een Broer Konijn-verhaal verteld dat ik nog nooit ergens anders heb gelezen.

Niet in de Donald Duck of zo?

Nee, nee, terwijl die verhalen die in Donald Duck staan, dat zijn wel degelijk vaak oude volksverhalen, die, dat eerste boek van Broer Konijn, Pietje Pek enzo, dat zijn dus verhalen die wel degelijk gebaseerd zijn, die komen in die film Song of the South, die wel degelijk gebaseerd zijn op volksverhalen van Broer Konijn, Brer Rabbit.

Ja?

Ja, later is hij gewoon een stripfiguur geworden, maar dat geldt voor meer Donald Duck-figuren, dat ze oorspronkelijk uit een ander verhaal kwamen, denk maar aan Japie Krekel die komt uit Pinokkio.

Aja.

Ja, maar goed, dat was het verhaal van de vos die deed of hij dood was. Dus alle dieren van 'de vos is dood, de vos is dood,' en de vos die hoopte zo alle dieren te kunnen pakken. En Broer Konijn die loopt naar die vos toe en die kijkt eens van achter en die roept:'Nee nee, vossen die dood zijn, die slaan met hun poot op hun buik en roepen boe.' (gelach) Dus die vos die roept 'boe boe' (geinterviewde slaat zelf met de hand op zijn buik). En Broer Konijn wist genoeg.
Dus dat soort verhalen... heeft mijn tante mij ooit verteld.

Dus Broer Konijn had hem zodanig ontmaskerd.

Ja.

Ik vind 'm heel erg leuk.

Ja, he?

Die wil ik er zeker opzetten, zeker omdat u die nog nooit ergens anders ben tegengekomen.

Nog nooit door iemand anders tegengekomen, nee nee. Maar het is geen Gronings, het is... Broer Konijn, wat is dat?

Ik heb geen idee, ik ken alleen Reinaard.

Ja, Broer Konijn is vanuit eh... ja, in ieder geval negers uit het zuiden van de Verenigde Staten, maar waarschijnlijk komt het ook uit Afrika.

Beschrijving

De verteller weet een verhaal van het dwerghertje Kantjil, die net als Anansi en Broer Konijn de rol van slim dier speelt, maar dan in Indië.
Verder vertelt hij een verhaal van Broer Konijn, dat hij van zijn tante kent en nog nooit ergens anders heeft gehoord. Hij legt uit dat Broer Konijn eigenlijk uit het zuiden van de Verenigde Staten komt, waar hij door slaven uit Afrika mee naar toe is genomen. Dankzij de Disney-film 'Song of the South' is hij extra bekend geworden en fungeert hij nu nog steeds als stripfiguur in de Donald Duck. Maar dit verhaal kende de verteller dus alleen van zijn tante.
Opvallend is de overeenkomst tussen de beide verhalen: ze gaan allebei over een slim dier dat een ander dier, dat zich bij wijze van list voor dood houdt, ontmaskert.

Bron

Bandopname van een gesprek n.a.v. de DOC Volkskundevragenlijst (gebruikt t.b.v. de Bommenberenddag, 28 augustus 2006).

28 augustus 2006
Ter gelegenheid van het verhalen verzamelen op de Bommenberenddag in de openbare bibliotheek van Groningen.

Anansi    Anansi

Broer Konijn    Broer Konijn