KEMP196 - Van toovenaars: Heksenbijeenkomst op de paap bij IJzeren

HEKSENBIJEENKOMST OP DE PAAP BIJ IJZEREN

Op zekeren avond keerden twee mannen uit IJzeren -Oud-Valkenburg- met hun zwaar met klaver geladen kruiwagens naar huis terug. Aan het Grechter voetpad gekomen, hoorden zij aan de overzijde van het Grechterbosch op den zoogenaamden Paap prachtige muziek met spel en dans. Nu verzocht een van de beide mannen den anderen: Treedt mij eens op den voet?" De andere keek wel wat raar op, maar deed het toch en onmiddellijk gingen beiden de Iucht in en vlogen over het Grechterbosch naar den Paap. De man, die den anderen op den voet had moeten treden, verloor echter zijn muts, die in een eik bleef hangen. ,,Dat is niets", stelde de eerste den anderen gerust, ,,als wij terugkomen, zullen wij ze weer meenemen."
Op den Paap aangekomen, mengde zich de aanvoerder van de twee terstond onder het feestvierende gezelschap, dat zij daar aantroffen. Hij danste en dronk mee, terwijl de andere zich op een afstand hield en maar toeschouwer bleef van dat ongewone schouwspel.
Nadat de eerste naar hartelust had gedronken en gedanst, keerde hij zich weer naar zijn kameraad en zeide tegen hem: ,,Treed mij weer op den voet." De andere deed dat weer en nu vlogen zij door de lucht, grepen de muts, die in den eik was blijven hangen en stonden al gauw weer bij hun kruiwagens. Het was intusschen zeer laat geworden. De morgen begon al te schemeren. Toen zij zich naar huis spoedden, verzocht de ,,heksenmeester'' zijn kameraad, toch niets van het geziene aan anderen te vertellen; hij zelf was ,,door een "benump" (= toevallig) ongelukkig genoeg erbij gekomen. Sinds dien tijd meed de andere hem echter; hij was bang voor zijn vroegeren kameraad en in zijn ongerustheid over het avontuur, dat hij had beleefd, kon hij het niet geheim houden,

SINSAG 0690 - Fahrt durch die Luft    SINSAG 0690 - Fahrt durch die Luft

Beschrijving

Twee mannen uit IJzeren keren 's avonds terug met hun kruiwagens door het bos. Ze horen mooie muziek. De ene man nodigd de andere uit om op zijn voet te gaan staan: dat doet deze en ze reizen samen door de lucht. Ze komen aan bij een feest en de ene man drinkt en danst vrolijk mee, de ander blijft op een afstand kijken. De ene man is heksenmeester. Hij brengt na afloop van het feest zijn maat weer thuis. Maar die is nu wantrouwend jegens hem geworden.

Kemp, Pierre. Limburgs Sagenboek. Gebrs van Aelst. Maastricht, 1925

Dit verhaal is te vinden in het hoofdstuk 'Van toovenaars'.