KEMP222 - Van heksen en maren: De heks met de harmonica

De heks met de harmonika

Een kind van vijf, zes jaar werd ziek. De dokters die geraadpleegd werden wisten ook geen raad. Op aanraden van brave mensen, ging de moeder naar Rijckholt, naar de Witte Paters, en die beloofden haar te helpen; die hebben grote kennis van die zaken. De moeder moest dan iemand meebrengen, als het kon de vader, of wel een brave buurvrouw. Wanneer ze dan kwamen, mocht zij of degene die haar begeleidde, onder geen voorwaarde omkijken.
Zij gingen, de moeder met het kind in een kinderwagentje en de buurvrouw ernaast. Even buiten Wijk hoorden zij opeens muziek van een harmonika achter hen op de weg. Die muziek werd hoe langer hoe luider, maar de vrouwen waren de voorwaarde indachtig en keken niet om. Dan hoorden zij de muziek aan die kant, dan aan de andere kant en soms oorverdovend vlak achter hun oren.
Het was de heks die het kind had aangeraakt met een kwade hand. Zij deed nu het onmogelijke om de vrouwen te doen omkijken; lukte dit, dan behield zij haar macht over het arme wicht. Toen ze zag dat dat niet hielp, begon zij de beide vrouwen uit te schelden. Deze herkenden nu haar stem. Zij hadden wel grote lust haar eens degelijk te antwoorden, maar zij herinnerden zich dat van haar zwijgen het welzijn van het kind afhing. Zij hielden vol. Eerst bij Gronsveld staakte het wijf haar vervolging.
Te Rijckholt gekomen, werd het kind 'overlezen' en genas dadelijk.

TM 3117 - De kwade hand (het boze oog)    TM 3117 - De kwade hand (het boze oog)

Beschrijving

Een vrouw brengt samen met haar buurvrouw een ziek kind naar de paters van Rijckholt. Onderweg mogen ze niet omkijken, want de heks, die op een mondharmonica speelt, zit achter haar aan en als ze op haar reageren is het kind in haar macht. Bij de paters wordt het kind genezen.

Herdruk: ca. 1970

Dit verhaal is te vinden in het hoofdstuk 'Van heksen en maren'.