KEMP276 - Van spokende dieren en dingen: Het lachende veulen

Het lachende veulen

Een vrouw uit Weert-Meerssen kreeg op zekere nacht ruzie met haar man. Zij liep het huis uit en het veld in. Het was zomer en het koren stond in schoven. Om zich toch ergens te bergen, kroop zij onder een schoof en probeerde te slapen.
Zij kon daar nauwelijks zitten of daar komt een zwart veulen over het veld gesprongen en hield bij de eerste schoof stil. Het scheen de schoof te onderzoeken en draafde dan weer naar een volgende. Zo kwam het ook voor de schoof waar de vrouw onder schuilde en daar bleef bet staan.
Het bekeek de vrouw en begon toen te lachen als een mens, liep vervolgens een eindje terug en begon maar te rennen rond de schoof. De kring werd telkens enger.
Toen het haar in zijn ronde bijna was genaderd, sloeg het op de kerk van Meerssen een uur, en nu verdween het dier, als verzonk het in de grond.
Als een vervolgde holde de vrouw naar huis. Zij vond daar de deuren en ramen open staan, maar het bed was leeg. Sidderend kroop zij erin en viel in een diepe slaap. Toen zij 's morgens wakker werd, lag haar man weer naast haar in 't bed. Zij wist nu genoeg.

Onderwerp

SINSAG 0608 - Andere Begegnungen mit Hexentieren.    SINSAG 0608 - Andere Begegnungen mit Hexentieren.

Beschrijving

Een vrouw heeft ruzie met haar man, rent het huis uit en verschuilt zich onder een schoof op het korenveld. Een zwart veulen ziet haar, lacht haar uit en loopt rondjes om haar heen, tot de kerkklok 1 uur slaat, dan verdwijnt hij. De vrouw rent naar huis, maar het bed is leeg. Ze valt erin in slaap en de volgende dag ligt haar man weer naast haar. Nu weet zij genoeg.

Herdruk: ca. 1970

Dit verhaal is te vinden in het hoofdstuk 'Van spokende dieren en dingen'.