Een sage (mondeling), woensdag 15 november 2006

V: Maar ik geloof niet in bijvoorbeeld dat eh...[de] duivel bestaat. Met hoorntjes, met staart.
V: Ja, ja. Dat lijkt mij heel vreemd en belachelijk.
RK: Maar u denkt wel dat er een duivel bestaat?
V: Ja, misschien wel. Ja. Niemand eh, niemand overtuigt, bewijst dat de duivel bestaat niet. Het is [een] open vraag, volgens mij.
RK: Ik heb in Rusland wel eens gezien van duiveluitdrijvingen, met priesters en zo. Dat heeft u toch wel eens gezien ook? Dan is iemand bezeten. Heeft u dat wel eens gezien?
V: Exorcist? [lacht]
V: Nee, nee. Ik weet niks over onze Russische orthodoxe priester, dat halen [die...halen] de duivel uithalen.
RK: Ik heb dat op internet gezien op een filmpje, dat was in de kerk, met wijwater.
V: Oh ja, maar nee, het is eh...ja, andere bedoeling. Bijvoorbeeld, Russische priester, als jij gaat verhuizen, in het nieuwe huis. Dan kan je wel [de] priester uitnodigen en [de] priester met het water...
RK: Als hij gaat bidden?
V: Ja, he splashes the water everywhere, in all the corners of the house, Because in this way he just gets rid from all the darks forces.
RK: Oh, dan worden alle kwade krachten verdreven?
V: Ja!
RK: Maar gebeurt dat hier ook, bij jullie thuis? Doen jullie dat zelf ook? Dat jullie een priester laten komen om alle kwade krachten weg te laten halen?
V: Nee, omdat ik...mijn man is Nederlander.
RK: Maar bij andere mensen in jullie gemeenschap, hier in Nederland?
V: Ik heb niks gehoord over dat. Olga, jij?
RK: Dat gebeurt niet?
[Olga de Jong]: Nee hoor. Je moet er sterk in geloven waarschijnlijk.
V: Maar misschien weet jij...misschien eh...more than 17 years our country, I mean the Soviet Union, was a communist regime, yes?! Eh, the orthodox church and the religion was strictly forbidden. And now, now it's like the, you know, all the religion comes back and even, because it was for many years forbidden...now going more stronger. For people it's just the kind of style. Ze geloven niet meer, maar het is in Rusland, is het een soort mode, heel modieus, heel modern. Daarom, meestal als heel rijke Russische zakenmannen...organiseren een nieuwe soort business, en openen een nieuw kantoor, of een nieuw gebouw, voor hun zaken, ze uitnodigen ook [een] priester. Om haal alle krachten uit.
Zelfs nu. Kun je voorstellen. Heel rijke mensen met Mercedes, eigen vliegtuigen.
Het is ook eh, bijvoorbeeld, een teken, dan jouw business, jouw zaak in toekomst gaat heel goed...als de priester, ja..
RK: Maar u heeft dat hier in Nederland nooit gezien?
V: Nee.. Jij?
RK: Nee, ik niet. [lacht].
V: [lacht].
RK: Maar ik ken de Russiche mensen niet. Maar dat komt vooral omdat jullie allemaal getrouwd zijn met Nederlanders. De Russische mensen die hier wonen zijn vaak met Nederlanders getrouwd.
V: Vrouwen, vrouwen. Meestal vrouwen. Vrouwen met Nederlandse mannen. Maar ik heb nooit gezien dat bijvoorbeeld Nederlandse vrouwen trouwen met Russische mannen, maar vrouwen wel ja, heel veel.
En wij hebben hier ook heel veel assielzoekers, ook uit Rusland. Zo hebben..zo zijn Russische. Ik bedoel Russische vrouw en [de] Russische man.
Maar zelfs in deze Russiche gezins, kinderen die hier waren gebeuren. Kinderen spreken beter Nederlandse taal dan Russiche taal.

Onderwerp

SINSAG 0258 - Plagegeist durch Pfarrer (Pater) gebannt    SINSAG 0258 - Plagegeist durch Pfarrer (Pater) gebannt

Beschrijving

De vertelster gelooft niet in de duivel met staart en hoorns. Een Russische priester wordt in het algemeen na het verhuizen wel uitgenodigd om uit alle hoeken van het huis de kwade krachten te verdrijven. Het is een modern verschijnsel en ook zakenlui maken er gebruik van.

Letterlijk afschrift van DAT-opname.

Opgetekend in een Russische specialiteitenwinkel.