Een personal narrative (mondeling), woensdag 15 november 2006

Hoofdtekst

Alles wat opbouwt is positief en alles wat afbreekt is negatief. Maar vanuit een hoger standpunt gezien hebben die twee elkaar nodig. Je kan niet opbouwen, als ik niet eerst vernietigd heb. Dan kom je in een cirkel terecht. Dat is wat het principe van chiva dus uitdrukt. Chiva drukt uit, schepping en vernietiging. Een doorgaand proces, een wiel. En daarom is het wiel, het medicijnwiel, een van de belangrijkste basissymbolen van het sjamanisme. Die leven in het sajamanisme, maar komen ook voor in de vorm van mandala's. Dus over de hele wereld hebben we het over steenkringen, medicijnwielen. En dat is eigenlijk het kleine hologrammetje voor de grote kosmos. In dat medicijnwiel kun je dus tot uitdrukking brengen de vijf elementen: vuur, lucht, water, aarde en ether. Je kunt ook zeggen van: het is het wiel van de seizoenen. Maar al die principes die blijven elkaar in de kosmos afwisselen. Of het nu elementen zijn of jaargetijden, of misschien nog wel veel grotere gebieden.

De kern van het sjamanisme.

Letterlijk afschrift van DAT-opname.