RKOMA274 - De sage van Tetterode

Een sage (internet), 2007

De sage van Tetterode

Er bestaat een oude sage over heer Diedryc van Tetterode (Overveen) en zijn 'schone burchtvrouw'. De sage speelt in het jaar 1063. De Kennemer minstreel W.J. Hofdijk vertelt in een ballade over de sage. Ook meldt hij dat het kasteel van deze heer in 1268 werd verwoest door opstandige Kennemers. In deze sage wil de weduwe van graaf Floris I, Geertruide van Saksen, van heer Diedryc weten of hij een 'gewone vrouw' gehuwd is. Diedryc bekent meteen en verklaart dat haar liefde zo zuiver en puur is, dat zelfs bergkristal daarbij verbleekt. De landsvrouwe zegt hem, dat alleen een dame van adel hem trouw zal blijven. De heer van Tetterode weerspreekt de woorden. De ballade verwoordt het ongeveer als: "Ik tart die verzoeking", zegt Diedryc en zijn ogen flikkerden. "Laat een listige slang mijn vreedzaam tehuis binnen sluipen dan kan de hele wereld haar onmacht zien en zal het hele graafschap moeten getuigen dat ten spijt van al wat adel is, de heer van Tetterode een trouwring draagt die een keizer zou sieren." Geertruide van Saksen had een dergelijk antwoord niet verwacht. Zij besluit de zwangere burchtvrouwe op de proef te stellen en stuurt een ijlbode naar Tetterode. De ijlbode laat de burchtvrouwe weten, dat Diedryc het heeft behaagd de landsvrouwe te weerspreken en dat zij zijn leven spaart, als de burchtvrouwe dat afgeeft, wat haar het liefste is. De burchtvrouwe biedt de ijlbode alles aan wat haar lief is, maar de ijlbode lijkt onvermurwbaar. "Het gaat niet om geld of goed. Alleen in ruil voor uw baby krijgt u Diedryc weer", is zijn enige eis. De burchtvrouwe kan niet beslissen en vraagt aan de ijlbode haar te doden, zodat zij met haar man samen kan zijn. Dan stormt Diedryc binnen en maakt een einde aan de inwendige strijd van zijn eega. De landsvrouwe, Geertruide van Saksen, heeft alles gehoord en zij treedt binnen. Ze knielt voor de voeten van de burchtvrouwe en betuigt haar spijt. "Langer aarzelen zou wreed zijn. Nimmer klopte in vrouwenborst een hart zo groot en zo edelmoedig. U bent een dorperskind. Maar u draagt een adelbrief in U. Voor u buig ik de knie als de koningin van de trouw".
En zo eindigt de sage van Tetterode.

Beschrijving

De weduwe van Floris I, Geertruide van Saksen, wil van heer Diedryc weten of hij een goede vrouw getrouwd is. Diedryc zegt dat haar liefde zuiver en puur is. De landsvrouwe vertelt hem echter, dat alleen een dame van adel hem trouw zal blijven. De heer van Tetterode weerspreekt de woorden. Geertruide besluit de zwangere burchtvrouwe op de proef te stellen en stuurt een ijlbode naar Tetterode. De ijlbode laat de burchtvrouwe weten, dat Diedryc het heeft behaagd de landsvrouwe te weerspreken en dat zij zijn leven spaart, als de burchtvrouwe dat afgeeft, wat haar het liefste is. De burchtvrouwe biedt de ijlbode alles aan, maar de man zegt dat alleen in ruil voor haar baby zij Diedryc weer krijgt. De landsvrouwe vraagt de ijlbode daarop haar te doden, zodat ze samen met haar man kan zijn. Geertruide van Saksen is zo ontroerd van deze liefde, dat ze haar spijt betuigt.

Bron

Overgenomen van internet: http://www.nederland-in-beeld.nl/Noord-Holland/Overveen.html. Aangetroffen op 15 februari 2007.

Diedryc van Tetterode    Diedryc van Tetterode

Tetterode    Tetterode