BLECOURTNB0303 - 5.2. Zwangere vrouw uit het bed gegooid

5.2. Zwangere vrouw uit het bed gegooid
Hier in de straat heet er een vrouw gewist en die moest bevallen. Nauw een paar dagen naderhand moest die vrouw bevallen en d'r komt zo'n ouw vrouwke. Die kwaam er anders ook nogal is. En ze komt zo aan 't hoekvenstertje en ze sliepen nog. 'Da zijn hier allemaal luierikken, die zolang in hun bed blijven liggen', zegt ze.
Nauw wier die vrouw 's nachts uit 't bed gegooid en ze laag veur heur bed.
'Wat doede nauw?', zegt heure vent. 'Ik val uit 't bed', zegt ze.
Den andere nacht viel z'er weer uit. 'Nauw gaanek ik is van veur liggen!', zegt de vent. En die wier er 's nachts ook uitgedonderd. Nauw, da waren vruger maar bakers, da was nie gelijk nauw, nauw zijn ze volleerd. As ze vruger bij een baker kwamen dan liepen ze d'r maar henne en die dee gauw nen andere veurschoot aan, en die ging recht weg, met die vuil poten. Nauw komt de kapelaan er veurbij en die liep is binnen. En gepraat en 't een en 't ander. Maar de baker sloeg de grendel veur de deur. 'Ja', zegt ze, 'Gij moet mijn helpen'. 'Da kan ik nie', zegt ie. 'Ja', zegt die baker, 'Gij gaat hier nie buiten veuraleer ge ze g'holpen hebt'.
'Dan zal ik uw helpen', zegt ie, 'Ik heb passeerde week al gezien aan de rook van de schouw dat er hier iet te doen is'. En hij neemt zijnen boek en hij zette zijn eigen op ne stoel en begint te lezen en toen ie klaar was dreef het water van ze gezicht af.

Beschrijving

Oude vrouw die vindt dat een echtpaar te lang slaapt, laat hen uit bed vallen. Als de vrouw bevallen is komt de kapelaan langs. De baker vraagt hem te helpen. De kapelaan heeft al eeerder aan de rook van de schouw gezien dat er iets aan de hand is. Hij neemt zijn boek, begint te lezen en als hij klaar is heeft hij het zweet op zijn gezicht staan.

Willem de Blécourt. Volksverhalen uit Noord Brabant. Utrecht [etc.]: Het Spectrum, 1980. p. 163

G269 - Evil deeds of witches--miscellaneous.    G269 - Evil deeds of witches--miscellaneous.

G271.2.4 - Priestly exorcism for witch.    G271.2.4 - Priestly exorcism for witch.

1955
Motieven: G269 Evil deeds of witches: miscellaneous; G271.2.4 Priestly exorcism for witch
5
De verteller als tovenaar. Verhalen uit Ossendrecht en Woensdrecht
Verhalen verzameld door Marcel van den Berg bij zijn veldwerk voor zijn licentiaatsverhandeling in de Germaanse filologie aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Vanaf 1950 vindt er vanuit Leuven een grootscheeps onderzoek naar volksoverleveringen (sagen) plaats, tot voor kort geleid door wijlen professor K.C. Peeters, thans door professor S. Top (zie o.a. Peeters 1959, Top 1979). Van den Berg was een van de eerste studenten dIe in dit onderzoek participeerde (1955). Bij wijze van proef breidde hij zijn onderzoeksgebied, de polders ten noorden van Antwerpen, uit naar Nederlands grondgebied. Hoewel de verhaalmotieven uit Ossendrecht en Woensdrecht (evenals de rest van Noord-Brabant) niet noemenswaard afwijken van wat er ten zuiden
van de grens wordt verteld, merkt hij desalniettemin op: 'Toch menen we ondervonden te hebben dat deze dorpen (Ossendrecht en Woensdrecht, WdB) zo maar niet in ons gebied mogen geïntegreerd worden; de sfeer, het landschap en de mens is er anders en veel contact is er niet tussen de dorpen onder en boven de grens' (1960: 26). Over de wijze van noteren schrijft hij: 'Wanneer ze begonnen te vertellen haalden we diskreet een klein notaboekje boven en registreerden zo trouw mogelijk: we noteerden de hoofdwoorden, de typische volkse gezegden. Thuis gekomen typten we iedere sage onmiddellijk op een steekkaart; de herinnering was nog levendig genoeg om de hiaten aan te vullen.
Nooit hebben we protest gekregen dat we nota namen' (1960: 29). 'Alle grote verzamelaars leggen nadruk op de getrouwheid bij het optekenen. De volkskundige heeft dus niet het recht ook maar enigszins aan de volkse uitdrukking te tornen. Maar de grote moeilijkheid is, dat men meestal niet vlug genoeg kan schrijven om alles op te tekenen. Wij maakten natuurlijk gebruIk van een aantal afkortingen. Gewoonlijk lieten wij onze zegsman achteraf nog eens opnieuw vertellen om hetgeen wij opgetekend hadden aan een kontrole te onderwerpen en indien nodig, hier en daar woorden aan te vullen' (geciteerd in Heupers 1979: 13). Zie verder: Van den Berg 1965, en het door hem uit zijn licentiaatsverhandeling samengestelde deel Volksverhalen uit Antwerpen in deze serie.
Andere Hexenkünste

Ossendrecht (Noord-Brabant)    Ossendrecht (Noord-Brabant)