Hoofdtekst

Wegen dese grouwelijcke wreedtheden dan/ hebben dese Reusen aller menschen haedt en vyantschap op haer geladen/ alsoo dat alle menschen gelijck als geconspireert hebben/ om dit vuyl en heyloose gespuys onder den Hemel te verdelgen. Hierom hebbense oock hare gemeyne handen t' samen gevoeght/ dese Reusen vervolght/ beset/ en verdelght/ waer zy hebben gekost. Doch bevindende dat zy/ wegen haer kleyne statuer/ en oock weghen gebreck van behoorlijcke wapenen/ de groote Reusen qualijck kosten vellen/ soo hebbense meestendeels daer na getracht/ om met sware knodsen der Reusen beenen te verpletteren/ en in stucken te slaen/ om de selve daer door onder de voeten te werpen. En hier door zijn de Reusen genootsaeckt geworden hun by malkanderen te houden/ in eensame plaetsen/ op Eylanden/ aen Zee-kusten/ by Rivieren/ of in wildenissen; desgelijcks op hooge Bergen daer geen toeganck van menschen was/ of daer weynigh menschen quamen haer ter neder te setten/ om van den aenval der anderen bevrijdt te zijn.

Beschrijving

Reuzen hadden een wreed karakter en daarom haatten de mensen hen, en hebben ze geprobeerd de reuzen uit te roeien. Hierdoor was het voor de reuzen noodzakelijk nederzettingen te stichten op eenzame plekken: op eilanden, aan zeekusten, bij rivieren, in wildernissen, of op hoge bergen waar bijna geen mensen kwamen.

Bron

Antiquiteten, p. 30. In: Korte Beschryvinge van eenige vergetene en verborgene Antiquiteten der provincien en landen gelegen tusschen de Noord-Zee, de Yssel, Emse en Lippe. Waer by gevoeght zijn Annales Drenthiae / Johan Picardt (1660).

Picardt    Picardt

Picart    Picart