Hoofdtekst

Omtrent dese tijdt [1631] hebben tot Dalen in dese Landtschap geleeft twee oude wijven/ Janne-Moey, en Geese Gerrits, Moeder en Dochter: Als de Moeder storf was zy oudt hondert en twintich jaren/ sonder eenige maenden te rekenen/ en de Dochter hondert en twee Jaren. De Dochter hadde in 't eynde hares levens noch sulcken scharpen gesicht/ dat zy kost sitten wieden in de Gaerden/ onderscheydende het goede kruyt van 't onkruydt: Gelijck van meer vreemdigheden van dit soete Paer verhaelt werden/ van die selvige die met haer verkeert hebben [...]

Beschrijving

Omtrent 1631 hebben er twee zeer oude vrouwen geleefd: Moeder Janne-Moey werd 120 jaar oud en haar dochter Geese Gerrits 102 jaar. De dochter had aan het einde van haar leven nog zo'n scherp zicht, dat ze nog altijd het kruid van het onkruid kon scheiden.

Bron

Annales Drenthiæ, p. 251. In: Korte Beschryvinge van eenige vergetene en verborgene Antiquiteten der provincien en landen gelegen tusschen de Noord-Zee, de Yssel, Emse en Lippe. Waer by gevoeght zijn Annales Drenthiae / Johan Picardt (1660).

Picardt    Picardt

Picart    Picart