BLECOURTNB0606 - 7. Sprang

Een sage (boek), 1930 - 1939

Hoofdtekst

2. In den toren der hervormde kerk te Sprang - Sprang en Vrijhoeve-Kapelle zijn protestantsche enclaven in Roomsch Brabant - was langen tijd een groot gat te zien, dat nu evenwel dichtgemaakt is. De plompe toren was te zwaar gebleken voor de grondvesten, en de gemeente Sprang bezat geen geld om tot de restauratie over te gaan.
De 'Rijstbasten' van het naburige Waalwijk en de bewoners van Sprang zijn als water en vuur. Van daar dat een Waalwijker nimmer verzuimen zou zijn hoofd in dat gat te steken om aldus Sprangs armoede te bespotten. Wist hij echter, na het bedrijven dezer spotternij, niet snel te ontkomen, dan moest hij zijn overmoed duur bekoopen, want de dorpsjeugd was fel gebeten op zulke grappenmakers.
Omtrent dat gat in den toren is in Brabant een legende met vele varianten in omloop. Toen de Protestanten de kerk tot hun bedehuis maakten, sloegen ze alle beelden stuk; maar toen hun aanvoerder ook de hand uitstak naar een mirakuleus Lieve-Vrouwenbeeld, vloog het door den muur naar buiten. Het gat dat aldus is ontstaan, kon nimmer gestopt worden. Men heeft het dikwijls beproefd, maar steeds viel het metselwerk er uit.
(Corn. IV, 342)

Onderwerp

SINLEG 0181 - Das Loch im Turm. Das Bild fliegt weg beim Nahen der Bilderstürmer.    SINLEG 0181 - Das Loch im Turm. Das Bild fliegt weg beim Nahen der Bilderstürmer.

Beschrijving

Het Lieve-Vrouwenbeeld vliegt door de muur naar buiten als wordt geprobeerd het beeld stuk te slaan. Het gat dat zo in de toren van de hervormde kerk is ontstaan wordt steeds dicht gemaakt, maar het metselwerk valt er steeds uit.

Willem de Blécourt. Volksverhalen uit Noord Brabant. Utrecht [etc.]: Het Spectrum, 1980. p. 250

1930-
7 Spot en venijn. Aantekeningen over Noordbrabantse plaatsen en ingezetenen. Provincie Noord-Brabant
Das Loch im Turm. Das Bild fliegt weg beim Nahen der Bilderstürmer

Roomsch    Roomsch