RKOMABRAB157

Een sprookje (mondeling), donderdag 18 oktober 2007

RH: En Sneeuwwitje gaat over een koning en een koningin die geen kindertjes konden krijgen. En op zekeren dag zit de koningin voor het raam en verzucht van: “Ach, had ik maar een kindje zo blank als deze sneeuw en met oogjes zo gitzwart als kolen”, of zoiets. Dat is geloof ik het verhaal. En dat gebeurt, alleen de moeder sterft kort na de geboorte van het kindje. De koning zeer verdrietig, trouwt opnieuw en krijgt een prachtige mooie vrouw, maar ze is niet lief voor het kindje. En nou heb je kans dat ik twee sprookjes door elkaar gooi hoor, want die koningin was heel erg ijdel. Dan stond ze voor de spiegel en dan zei ze: “Wie is de mooiste in het land?” En dan zei de spiegel terug: “Dat is de koningin die hier voor de spiegel staat.” Maar toen Sneeuwwitje groot geworden was, stond ze weer opnieuw voor de spiegel en zegt ze, wat ze vaak ’s morgens deed, en ze vroeg: “Wie is de schoonste in het land?” En toen zei de spiegel terug: “De schoonste in het land is Sneeuwwitje, ver verborgen [onverstaanbaar].” Dan is Sneeuwwitje al weg geloof ik, dan heeft ze Sneeuwwitje al weg laten brengen. Die heeft ze aan een jager gegeven. Dus ik ben toch het spoor bijster met dat met dat verhaal van Sneeuwwitje. […] Dus Sneeuwwitje is op de een of andere manier uit ’t paleis verdwenen, door wreedheid van de koningin. En wanneer ze dan voor de spiegel staat, dan krijgt ze te horen dat Sneeuwwitje de mooiste in het land is, ver weg over de eh bergen, bij de dwergen. En dan besluit ze om daar achterna te gaan. En die koningin die gaat over die bergen, en zoekt en zoekt en vindt inderdaad een klein huisje, waarin eh Sneeuwwitje wanneer ze aanklopt aan de deur komt. En ze wil Sneeuwwitje op iedere manier eigenlijk de wereld uithelpen. En dat doet ze door de eerste keer een haar een appel te geven, waarin ze vergif verborgen heeft. Maar Sneeuwwitje zegt: “Dat mag ik niet aannemen”, en die neemt ze de eerste keer ook niet aan. Dus dat is mislukt. De tweede keer komt ze met een een riem, geloof ik, en in die riem zitten gemene dingen verborgen, wanneer ze die aandoet. Maar ook die, die neemt ze niet aan. Uhm, de derde keer komt ze opnieuw met eh ja heerlijk zoetigheid en in die zoetigheid zit ook eh vergif verborgen. En de kaboutertjes die hebben gezegd: “Ach, als er ooit ‘ns iemand aan de deur komt die je goed wil doen, dan mag je natuurlijk best ‘ns iets aannemen. En die derde keer neemt ze inderdaad iets aan, maar dan sterft ze. Komen dus, de kaboutertjes komen thuis en die zien Sneeuwwitje die leggen haar in een glazen kast en die ja, die zijn diep en diep bedroefd, die zeven dwergen. En ja, dan loopt ’t natuurlijk op den duur af dat eh na verloop van tijd komt er een prins die dat mooie meisje in een glazen kist ziet liggen. En die kust haar en dan komt ze weer tot leven.

ATU 0709 - Snow White.    ATU 0709 - Snow White.

Beschrijving

Er waren eens een koning en een koningin, die een heel mooi dochtertje, Sneeuwwitje, hadden. De koningin stierf en de koning trouwde met een hele akelige vrouw. Ze liet Sneeuwwitje naar het bos sturen, maar Sneeuwwitje werd op een gegeven moment mooier dan haar stiefmoeder. De stiefmoeder deed er alles aan om Sneeuwwitje, die nu bij de dwergen woonde, te vermoorden. Dat lukte haar uiteindelijk ook. De dwergen legden haar in een glazen kist en waren diep bedroefd. Er kwam een prins die Sneeuwwitje kuste en toen kwam ze weer tot leven.

Letterlijk afschrift van MP3-opname: R. Hoondert 18 okt. 2007.WAV

18 oktober 2007
Deel van een interview van Ruben Koman en Ilse Slootweg met Rinus Hoondert, afgenomen in de Centrale Bibliotheek te Breda. RK= Ruben Koman, RH = Rinus Hoondert.
Snow-White

Sneeuwwitje    Sneeuwwitje