RKOMAZEE002

Een sprookje (mondeling), dinsdag 23 oktober 2007

RK: Wordt het ook echt door de mensen hier verteld dat verhaal. Kennen mensen het hier in Hulst?
RE: De mensen kennen het wel.
PH: Zeker ook omdat-ie, omdat dat dorpje, Nieuwnamen […] omdat-ie allemaal nog diezelfde namen hebben. Als je zeker in dat dorp komt, ja iedereen kent het verhaal. En wij willen nu dat de kinderen op school het verhaal dus ook weer terug een beetje meer weten. Dus eh, we zijn nu bezig met eh de C-Culture […] dat is namelijk dus een stichting van school en die verzorgen een leskist. Dus wij zijn nu een leskist aan het ontwerpen: zuiver het verhaal van…over eh Reinaart de vos. Het zou heten: ‘Het verhaal van een streek’. Dat kunnen [we] natuurlijk op verschillende manieren uitleggen. De streek, hier, de streek waarin we wonen en de streek die Reinaart de vos.[…] Dus daar zijn we nu in ontwikkeling mee. We hopen die dus eh volgend schooljaar eh […] We zijn dus rond en kunnen nu starten met die leskist, dus eh, vanaf volgend jaar hopen we dus eh het verhaal toch meer onder de scholen te brengen.[…] De bedoeling is dus dat we een paar dingen in de kist stoppen.[…]
RK: Welk verhaal gaat u dan gebruiken daarvoor [voor de kist]. Wat is nu het verhaal dat ze graag kennen van Reinaart?
PH: Nou meer eigenlijk gewoon het verhaal op zich eigenlijk eh. Dus eh, dat eh, Reinaart eh, of dat eh iemand weggestuurd wordt om Reinaart naar het hof te brengen dat-ie daar niet komt en zo. Dat verhaal. En dat-ie dan eh koppen dood bijt. Heel dat verhaal eigenlijk eh.
RK: Maar als ik nu hier zou komen als een leek en ik vraag aan u van: ‘het verhaal van de vos Reinaerde, hoe gaat dat?’
RE: Nou, dan krijgt u het verhaal van koning Nobel die rechtspraak houdt en eh die eh Reinaart oproept. […] En die roept Reinaart op en eh dan wordt er keer op keer wordt er iemand op uitgestuurd om ‘m te dagvaarden, maar dat mislukt iedere keer. En de ene die wordt z’n nek afgebeten de ander eh…die die…komt bij…
PH: De beer, de beer! De beer die komt dus in een boom. En de wig…dan trekt-ie de wig er uit en dan zit die beer vast. Dan komt dus eh…de kat. Die...eh..Hij zegt dan van: ‘Er zitten muizen in het kippenhok van de pastoor.’ Nou en dan komt dus eh…gaat-ie daar naar toe en dan komt-ie vast in de strop te zitten, nou ja, en dan komt de pastoor. Dat verhaal, allez, dat verhaal wordt overal ergens anders gedaan he. Op een gegeven moment…Tibeert springt dan uit de dingen [strop] en die vliegt dan naar de geslachtsdelen van de pastoor. Maar dat wordt in sommige boeken wordt dat helemaal weggelaten.
RK: Iets te…smerig.
RE: Dat kan niet door de beugel natuurlijk. [lacht]
PH: Anderen maken helemaal iets anders van en zo, he. Er komt ook in voor dat de pastoor dan met zijn vrouw, allebei in bed liggen.[…]
RK: En hoe vertelt u het nu verder? U heeft het nu verteld en ik wil meer weten van het verhaal?
RE: Ja, nee, ga je gang. Nee, ik zit vast op het moment.
PH: Ja, ja, ja, ja. [lacht] Nou uiteindelijk eh komt Reinaart dan toch bij de koning. Dan komt-ie dus eh op de hofdag. En dat de ene klacht heeft gedaan en de andere klacht dat…dus klachten [van] allerlei aard. En dan eh kijkt hij dus eh naar eh de koningin en hij denkt: ‘Wacht even, ik ga die dame een stukje verleiden.’ En dan begint-ie over een schat, begint-ie te vertellen. Dat zijn vader, die had dus een eh schat verborgen in de Kriekkeputte. En die wou dus een aanslag plegen op de koning, die wou het rijk dus overnemen. En dan wordt de koning ook natuurlijk…ja geld eh en juwelen en zo, dat blinkt allemaal in de ogen van de koning en die wordt egoïstisch. En eh dus dat hij zeggen dus: ‘Ik ga naar Rome,’ zegt-ie dan. En dan eh zegt-ie: ‘Daar en daar ligt de schat’. En dan vertrekt-ie, vertrekt-ie met…[..] kan ik even nu niet opkomen. Nou ja, goed en dan bijt-ie dus op een gegeven moment de kop van…
RK: Van…?
PH: Van? Ja? Cuwaart he? Nee. Oh, erg he. Erg he. Dat moeten we kijken. Dat moeten we even kijken. In ieder geval, die komt dan terug aan het hof en die haalt dan de kop van de haas, haalt-ie uit de tas en eh, nou ja, goed, dan zien ze dus dat-ie [de koning] bedrogen is. Dat is eigenlijk dan het verhaal. [….]

AT 0053 - Reynard the Fox at Court    AT 0053 - Reynard the Fox at Court

ATU 0053 - The Fox at Court    ATU 0053 - The Fox at Court

VDK 0053 - Reynard the Fox at Court    VDK 0053 - Reynard the Fox at Court

Beschrijving

Het verhaal van Reinaart de Vos wordt in Hulst op school verteld vanaf 2008. Het verhaal gaat als volgt. Meerdere dieren worden er op uitgestuurd om Reinaart naar het hof van koning Nobel te halen, maar hij komt niet. Hij eet kippen op en de beer en de kat Tibeert die hem komen halen is hij te slim af. De beer komt in een boom vast te zitten en de kat blijft hangen in een strop en bijt naar de geslachtsdelen van de pastoor, nadat Reinaart heeft verteld dat er muizen in het kippenhok van de pastoor zijn. Uiteindelijk komt Reinaart toch aan het hof en stapelen de klachten zich op. Om iedereen te verleiden liegt Reinaart over een verborgen schat bij de Kriekkeputte. De schat zou er zijn neergelegd door zijn vader, die de macht van koning Nobel vroeger had willen overnemen. Nobel zwicht voor het goud en de juwelen en Reinaart weet weg te komen en gaat zo gezegd naar Rome. Hij stuurt niet de schat, maar een zak met het hoofd van de haas naar de koning en heeft iedereen voor de gek gehouden.

Letterlijk afschrift van mp3-opname in het streekmuseum De Vier Ambachten te Hulst.

RK: Ruben Koman; PH: Piet Hageman; RE: René van den Elshout.