SINBRABSAG309

Een sage (tijdschriftartikel), 1933

Hoofdtekst

No. 309. 't Was tijdens de twisten tusschen Hoekschen en Kabeljauwschen, dat de Grauwmuts voor het huis te Strijen lag. Drie maanden reeds belegerde hij het slot, hoewel slechts weinige mannen van wapenen den heer terzijde stonden.
Eindelijk, in een decembernacht, bestormde de vijand den burcht en veroverde hem. Maar heer Willem van Duivenvoorde was met zijn dochterken en de krijgslieden door eeh onderaardsche gang ontkomen naar het Karthuizerklooster binnen Geertruidenberg.
Hij had de kettingen der brug met beddelakens omgeven, de brug met dekens bedekt en de hoeven der paarden met vilt omwonden. Zoo was hij onder de oogen van den vijand ontsnapt.
Woedend dat die kostbare vogel letterlijk onder zijn hand was weggevlogen, liet de aanvoerder der Kabeljauwschen het Huis aan vier kanten in brand steken.
Even buiten Oosterhout staat nog de ruïne, Slotbosschetoren geheeten. 2)

Voor eenige jaren heeft men nog getracht in die onderaardsche gang door te dringen, maar door "de stiklucht" gingen de kaarsen uit. 2)
Een andere gang voerde van de kerk van Geertruidenberg naar het "Klooster", nu een hoeve aan den straatweg, waarbij in een weiland nog verschillende grafzerken liggen. 4)

Onderwerp

SINSAG 1236 - Der unterirdische Gang. Belagerte entkommen.    SINSAG 1236 - Der unterirdische Gang. Belagerte entkommen.

Beschrijving

Tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten weet Willem van Duivenvoorde, heer van het Huis te Strijen bij Oosterhout, aan een belegering te ontkomen door via een onderaardse gang te vluchten naar het karthuizerkooster in Geertruidenberg. Latere pogingen om in die gang door te dringen fale. Ook vanuit de kerk van Geertruidenberg voert een geheime gang naar het klooster.

Noord-Brabantsch Sagenboek/ J. R. W. Sinninghe. - Zutphen: W.J. Thieme & Cie. - [1933], p. 271.

[1933]
Valt onder hoofdstuk en titel(s): IV. Historische Sagen; 3. Noord-Brabants oude gebouwen; b. Burchten en kasteelen.
Noten: 2) Volksmond; 4) Volksmond; Mr. P. J. A. M. van Dortmond.
Der unterirdische Gang. Belagerte entkommen.