SINBRABSAG316

Hoofdtekst

No. 316. Toen Jacoba van Beieren op het kasteel te Heusden gevangen werd gehouden, dronk zij om haar leed te vergeten. Als zij de kannetjes geledigd had, wierp zij ze over haar hoofd in de slotgracht en daar heeft men ze later ook gevonden. 5)
Een rijmpje uit de zeventiende eeuw op zoo'n Jacobakannetje luidt:

Dit 's Vrouw Jacobaas kannetje, gelooft,
Die hier maer eens uyt dronck,
Smeet het dan over 't hooft
In de vijver dat het sonck. 10)

Beschrijving

Jacoba van Beieren wierp, toen ze op het kasteel te Heusden gevangen werd gehouden, haar kannetjes vaak in de slotgracht. Deze zijn later weer teruggevonden. Op een van deze stond een rijmpje.

Noord-Brabantsch Sagenboek/ J. R. W. Sinninghe. - Zutphen: W.J. Thieme & Cie. - [1933], p. 273-274.

[1933]
Valt onder hoofdstuk en titel(s): IV. Historische Sagen; 3. Noord-Brabants oude gebouwen; b. Burchten en kasteelen.
Noten: 5) v. d. Aa, Aardr. Woordenb. art. Aarle, Achel, Heusden. 10) v. Lennep's ter Gouw, Opschriften, 16-17.
Ter vergelijking: Hierover is zeer veel geschreven. Wij noemen v. Alkemade, N. Displegtigheden, II, 471 vlg. G. van Hasselt, Over de Jacoba Kannetjes. Drijver, Schetsen en Beelden, 182-185.

Jacoba van Beieren    Jacoba van Beieren

Jacobakannetje    Jacobakannetje