Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

ELDER371

Een sage (), 1939

kabouter_371a.jpg
kabouter_372.jpg

Hoofdtekst

Aant. 1939, §6, fol. 46d: Mevr. de wed. B.J. Hedeman vertelt dat een oudoom van haar overleden echtgenoot als bejaard man wel aan hem zeer na staande verwanten vertelde, dat hij in zijn leven, wanneer hij op jacht was, meermalen kabouters had gezien, „kleine ventjes”, „één of anderhalve voet hoog”, die zich „in het struweel” ophielden. Mevr. Hedeman meent, dat hij die „vreemde ontmoetingen” moet hebben gehad in een gebied dat - „bij benadering” – wordt begrensd door: Vriezenveen – De Pollen – Sibculo – langs de rijksgrens tot de Breklenkamp – Tilligte – het Kanaal Almelo-Nordhorn – Albergen – Vriezenveen. Dit, zegt zij, was het terrein waarin hij – jonger zijnde- regelmatig op bepaalde plaatsen ging jagen. „Oudoom” was „een introvert”, „weinig spraakzaam mens” en het spreken over die kabouters kostte hem kennelijk veel moeite. Oudoom was, aldus mevr. Hedeman, een „ongodsdienstige kerel”, een „vrijdenker” die „spotte met hemel en hel”. Maar op hoge leeftijd gekomen „begon hij te piekeren over een hiernamaals” en op grond dáárvan theoretiseerde hij dan: weinig mensen geloven in het bestaan van kabouters, maar ik wéét dat ze er zijn; zo kan ’t ook met de hemel, waarin in nooit heb geloofd, wel het geval zijn.-

Beschrijving

Kabouters zijn kleine ventjes van één of anderhalve voet hoog, die zich in het struweel ophouden.

Bron

J.H.W. Eldermans, Aardgeesten, Gnomen, Kabouters, etc.. Restanten no. 16B. Een handgeschreven, ongepubliceerd manuscript. Manuscript eigendom van het Museum of Witchcraft, Boscastle, Cornwall, UK.

Commentaar

1939
Eldermans heeft dit verhaal gehoord van B.J. Hedeman. Zie onder 'Beeld' voor afbeeldingen van pagina's uit het manuscript.

Naam Overig in Tekst

B.J. Hedeman    B.J. Hedeman   

De Pollen    De Pollen   

Sibculo    Sibculo   

Naam Locatie in Tekst

Vriezenveen    Vriezenveen   

Breklenkamp    Breklenkamp   

Tilligte    Tilligte   

Kanaal Almelo-Nordhorn    Kanaal Almelo-Nordhorn   

Albergen    Albergen   

Vriezenveen    Vriezenveen   

Almelo    Almelo   

Nordhorn    Nordhorn   

Datum Invoer

2013-03-01 14:46:21