Een sage (), 1956

Hoofdtekst

Ter verduidelijking bij Aant. 1956, fol. 427 III: De ,,mededelingen van mevr. W.G. de B.-D.", Augustus 1956: Wanneer het vermoeden bestaat dat mislukkingen en tegenslagen het gevolg zijn van boos of plaagzuchtig handelen van aardgeesten, dan kunnen deze met gunstig gevolg van huis en erf worden verdreven, door in het huis, op zolder, dilt of vliering, een daartoe ontworpen magisch amulet te bevestigen aan het gebinte. ,,Mevr. W.G. de B.-D" beveelt daartoe aan een gelooid mollevel, waaruit een gelijkzijdige driehoek is gesneden: zie a.- Zij toont buitendien een kennelijk oud (naar zij zegt door haar moeder vervaardigd) stuk bordpapier, gesneden in de vorm van een mollevel en waarin twee gaatjes zijn gemaakt, teneinde het met touw, o.d., ergens aan te kunnen bevestigen. Op dit bordpapier zijn enkele, naar zij zegt, ,,magische letters" getekend: zie b. De vorm van bordpapier is een model: ook hier, zegt de 64-jarige vrouw, dient een gelooid mollevel te worden gebruikt.-

Beschrijving

Plaagzuchtige en boze kabouters, die mislukkingen en tegenslagen veroorzaken, kunnen van het erf verdreven worden door een magisch amulet in huis op te hangen.

Bron

J.H.W. Eldermans, Aardgeesten, Gnomen, Kabouters, etc.. Restanten no. 16B. Een handgeschreven, ongepubliceerd manuscript. Manuscript eigendom van het Museum of Witchcraft, Boscastle, Cornwall, UK.

1956
Eldermans heeft dit verhaal gehoord van de, toentertijd, 64-jarige W.G. de B.-D.. Zie bij 'Beeld' voor een afbeelding van de pagina uit het manuscript.

W.G. de B.-D.    W.G. de B.-D.