BJANSS036 - Hekserij voorkomen

HEKSERIJ VOORKOMEN
In Veldhoven woonde vroeger een boerenechtpaar, dat vier kinderen had. Hoewel die kinderen goed te eten en te drinken kregen, waren ze voortdurend ziek. En niet zomaar een beetje, nee, ernstig ziek. Zelfs de dokter stond voor een raadsel en raadde de ouders aan om eens naar de paters van Hei-Tongeren, in België, te gaan. Die waren heel geleerd en wisten gewoonlijk wel raad met zulke dingen.
Dus besloot de boet op zekere dag de raad van de dokter op te volgen. Het was een lange tocht. Toen de boer eindelijk in Hei-Tongeren bij het klooster aanklopte, was hij op van vermoeidheid. De paters lieten hem dan ook eerst wat uitrusten, alvorens te vragen wat het doel van zijn reis was. Toen de boer de paters vertelde over de vele ziekten van zijn kinderen, vroeg een van de paters: ‘Komt er wel eens een oude vrouw bij u aan huis?’ ‘Ja,’ zei de boer, ‘dat gebeurt nogal eens.’ ‘En geeft ze wel eens snoepjes aan de kinderen?’ vroeg de pater weer. De boer knikte van ja.
Toen wisten de paters genoeg en een van hen gaf de boer een paar medailles en zei: ‘Een moet ge er onder de mat voor de huisdeur leggen en onder de mat voor de staldeur. Wacht verder maar af.’ De boer keerde naar huis terug en deed aldus. En ziet! Toen het vrouwtje de volgende morgen op bezoek kwam, kon ze niet meer door de voordeur naar binnen en ook niet meer door de staldeur. Zo kon het oude vrouwtje, dat ongetwijfeld een heks was, geen kwaad meer doen. En vanaf die dag zijn de kinderen nooit meer ernstig ziek geweest.

TM 3101 - Heks maakt kind (mens, dier) ziek    TM 3101 - Heks maakt kind (mens, dier) ziek

Beschrijving

Boer krijgt van dokter de raad om naar de paters te gaan omdat zijn kinderen steeds ziek zijn. De paters vermoeden dat de oude vrouw die op bezoek komt de oorzaak is. Zij geven de boer twee medailles mee die hij onder de mat van de twee toegangsdeuren moet leggen. Als de vrouw weer komt kan ze niet naar binnen komen. De kinderen zijn nooit meer ziek geweest

Bron

B. Janssen: Het Dansmeisje en De Lindepater - Sagen en legenden uit Kempen, Meierij en Peel. Maasbree 1978, p. 36-37.

Heks maakt kind (mens) ziek

Hei-Tongeren    Hei-Tongeren