BJANSS050 - De duivel als heer

DE DUIVEL ALS HEER

Een man in Bladel had verkering met een bijzonder knap deerntje. Het was een mooi stel en ze wilden maar het liefs zo spoedig mogelijk trouwen. Dat zeiden ze ook tegen de pastoor. Maar de pastoor had zo zijn bezwaren: ‘Ik kan geen toestemming geven,’ zei hij, ‘want het is adventstijd, dus zullen jullie moeten wachten tot die voorbij is.’ Maar de vrijer was het daar helemaal niet mee eens. ‘Advent of geen advent,’ zei hij brutaal, ‘ik kruip van nu af naast mijn Betje!’
Zo gezegd, zo gedaan. Maar de eerste de beste nacht dat Jan naast Betje lag, kwamen er twee heel deftig in zwart geklede heren de slaapkamer binnen. Ze gingen heel onbeschaamd op de rand van het bed zitten en een van hen zei: ‘Nou jan, het begin is nu gemaakt, kunnen we niet onderhandelen over je ziel?’
Verder kwam hij niet. Jan en Betje vlogen het bed uit en namen de benen. Ze gingen meteen naar de pastoor om te biechten en te wachten met trouwen tot na de advent. De twee zwarte heren hebben zich niet meer laten zien.

Onderwerp

SINSAG 0917 - Teufel (in Tiergestalt) erschreckt Sünder (Fluchende, Holzdiebe, Sonntagsschänder oder Spötter).    SINSAG 0917 - Teufel (in Tiergestalt) erschreckt Sünder (Fluchende, Holzdiebe, Sonntagsschänder oder Spötter).

Beschrijving

Stel moet van de pastoor met trouwen wachten tot na de adventstijd. Twee in het zwart geklede heren komen de slaapkamer als het stel samen slaapt en zeggen dat het begin is gemaakt en onderhandelt kan worden over de ziel.

Bron

B. Janssen: Het Dansmeisje en De Lindepater - Sagen en legenden uit Kempen, Meierij en Peel. Maasbree 1978, p. 64.

1978
Een manier waarop de duivel naar de aarde kwam was als deftig heer. Gekleed in zwart, hoge hoed en wandelstok kwam hij mensen verleiden.
Teufel (in Tiergestalt) erschreckt Sünder (Fluchende, Holzdiebe, Sonntagsschänder

Betje    Betje