BJANSS049 - De duivel als heer

DE DUIVEL ALS HEER

We blijven nog even in Oerle, want in datzelfde cafeetje moet zich, ook heel lang geleden, nog zo’n wonderlijk avontuur hebben afgespeeld. Want daar zat eens de duivel in hoogsteigen persoon, maar deftig in stemmig zwart gekleed met drie ander mannen mee te kaarten. Op een gegeven moment raakte de drank op en natuurlijk was dat naar niemand zin.
Nu deed de vreemdeling iets zeer wonderlijks. Hij nam doodeenvoudig een kaart uit de stok, het was klaverboer, en zei: ‘Klaverboer, ga eens een fles jenever halen!’ En daar vloog de klaverboer uit de handen van de vreemdeling door de schoorsteen naar buiten. Verstijfd van schrik bleven de kaarters roerloos zitten. Zoiets hadden ze van hun leven nog niet meegemaakt. Ze waren amper van hun verbazing bekomen, of de klaverboer was weer terug. Door de schoorsteen kwam hij weer naar binnen, met een fles jenever.
Toen begrepen de mannen dat ze met de duivel te maken hadden. De een na de ander vluchtte de herberg uit, waar de duivel schaterlachend achterbleef.

SINSAG 0685 - Pikbube als Helfer.    SINSAG 0685 - Pikbube als Helfer.

Beschrijving

Een deftig geklede man die met drie anderen aan het kaarten is, neemt een kaart met de klaverboer op en zegt die een fles jenever te halen. De klaverboer gaat de schoorsteen naar buiten en komt even later weer door de schoorsteen naar binnen met een fles jenever. De mannen begrijpen dan dat de heer de duivel is.

Bron

B. Janssen: Het Dansmeisje en De Lindepater - Sagen en legenden uit Kempen, Meierij en Peel. Maasbree 1978, p. 63-64.

Speelt zich af in café De Kers
Andere Begegnungen mit dem Teufel