BJANSS074 - Het dansmeisje

Hoofdtekst

Een meisje uit Breugel was gek op dansen. Op een avond zat ze treurig in haar kamer, omdat haar geliefde haar ontrouw geworden was. En juist nu ze zo’n zin had om te gaan dansen.
Daar klopte een jager aan het venster, die het meisje uitnodigde mee te gaan dansen. Het meisje nam de uitnodiging aan en even later dansten beiden er wild op los.
Diep in de avond bracht de jager haar naar huis terug. Toen ze bij haar huis kwamen vroeg hij of hij mee naar binnen mocht. Maar dat ging het meisje toch te ver en zij weigerde.
Toen vroeg de jager of hij dan voor het venster mocht blijven staan. Daarin stemde het meisje wel toe, hoewel een innerlijke stem haar aanraadde niet toe te geven.
Maar goed, ze stemde toe en dat werd haar noodlottig. Want toen het middernachtelijk uur was aangebroken en de torenklok twaalf slagen sloeg, kwam er door het venster een harige hand. De hand greep naar het meisje en trok haar door het raam naar buiten.
Een gillende kreet was het laatste wat men nog van het ongelukkige meisje hoorde.

Beschrijving

Meisje dat door haar geliefde in de steek wordt gelaten, gaat met een jager dansen die daarna mee wil naar haar kamer. Ze weigert, maar ze laat hem wel bij het venster staan. Klokslag twaalf uur wordt ze door een harige hand naar buiten getrokken en is nooit meer gezien.

Bron

B. Janssen: Het Dansmeisje en De Lindepater – Sagen en legenden uit Kempen, Meierij en Peel. Maasbree 1978, p.83.

Andere Begegnungen mit dem Teufel

Breugel    Breugel