BJANSS085 - Vuurmannen

Hoofdtekst

Het moet al heel lang geleden gebeurd zijn maar sommige mensen weten het zich nu nog te herinneren, dat in Best de vuurman eens een grote zwarte hand in de deur van de huiskamer gebrand heeft.
Het moet gebeurd zijn op een zomerse avond toen enige jongens lagen te luieren tegen de gevel van het huis. Plotseling zagen ze op enkele honderden meters afstand een roodachtig licht voorbijzweven. Dat moest ongetwijfeld de vuurman zijn. Op dat ogenblik beging een van de jongens een onbezonnen daad: hij floot op zijn vingers, iets waar de vuurman een geweldige hekel aan had. De vuurgeest draaide zich dan ook onmiddellijk om en ging regelrecht op de jongens toe. Maar de jongens stonden vlug op en renden door de voordeur het huis binnen.
Dat was juist op tijd, want nauwelijks waren ze binnen en hadden ze de deur dichtgegooid, of daar volgde een geweldige bons op de deur, zo hard alsof er met een hamer tegenaan geslagen werd. Toen was het stil.
Pas heel lang daarna waagden de jongens het om naar buiten te gaan en te kijken of ze nog een spoor van de vuurman konden ontdekken. En dat konden ze, want in de deur stond een grote zwarte hand gebrand. Dat had de vuurman gedaan toen hij tegen de deur sloeg.

SINSAG 0212 - Spötter pfeift Feuermann heran    SINSAG 0212 - Spötter pfeift Feuermann heran

Beschrijving

Op een zomeravond in Best liggen jongens te luieren in het gras als er een vuurman voorbij komt. Een van hen fluit op zijn vingers, iets waar vuurmannen een hekel aan hebben. De vuurman zet dan ook onmiddellijk de aanval in. De jongens vluchten naar binnen en kunnen nog net de deur dichtgooien. Als ze weer naar buiten durven, staat er een grote zwarte hand in de deur gebrand.

Bron

B. Janssen: Het Dansmeisje en De Lindepater – Sagen en legenden uit Kempen, Meierij en Peel. Maasbree 1978, p.110.

1978
Spötter pfeift Feuermann heran; von ihm verfolgt, entwischt er mit knapper Not. Hand des Feuermanns in die Tür gedrückt.

Best    Best

Best (Noord-Brabant)    Best (Noord-Brabant)