BJANSS090 - 'De Gloeiige'

Hoofdtekst

Een wever uit Eersel, die vanuit België naar huis ging met een goedgevulde buidel geld, werd in Steensel overvallen door een soldaat. Deze beroofde de man van zijn geld en vermoordde hem daarna.
Tot straf voor deze moord werd de soldaat veroordeeld om elke avond op het uur dat hij de moord had gepleegd, als een gloeiige op deze plek te verschijnen om daar tot zonsopgang rond te dwalen. Hetgeen geschiedde.

SINSAG 0196 - Der Feuermann-Mörder (Missetäter)    SINSAG 0196 - Der Feuermann-Mörder (Missetäter)

Beschrijving

Soldaat die iemand berooft en daarna vermoordt moet als straf elke avond op het tijdstip en de plek van de moord als gloeiige verschijnen en tot zonsopgang ronddwalen.

Bron

B. Janssen: Het Dansmeisje en De Lindepater – Sagen en legenden uit Kempen, Meierij en Peel. Maasbree 1978, p.113.

Der Feuermann-Mörder

Eersel    Eersel