BJANSS091 - 'De Gloeiige'

Hoofdtekst

Een voerman reed van Vessem naar Dommelen. Toen hij de heide van Zand-Oerle naderde, bleef zijn wagen in het zand steken. Wat voor moeite de voerman ook deed, hij kreeg het paard geen stap meer verder.
Daar kwam de man opeens op de gedachte om de gloeiige om hulp te vragen. Met luide stem riep hij: ‘Kom op, gloeiige, en help me eens!’
Nauwelijks had hij het geroepen of de gloeiige verscheen in hoogsteigen persoon, plaatste zich voor de wagen en voerde deze in dolle vaart verder.

Onderwerp

SINSAG 0211 - Feuerdämon (durch Spottwort herausgefordert) fährt mit Fuhrmann mit    SINSAG 0211 - Feuerdämon (durch Spottwort herausgefordert) fährt mit Fuhrmann mit

Beschrijving

Gloeiige plaatst zich voor paarde en wagen nadat een voerman hem heeft aangeroepen om te helpen als zijn paard niet verder wil.

Bron

B. Janssen: Het Dansmeisje en De Lindepater – Sagen en legenden uit Kempen, Meierij en Peel. Maasbree 1978, p.114.

Feuerdämon (durch Spottwort herausgefordert) fährt mit Fuhrmann mit.

Zand-Oerle    Zand-Oerle