BJANSS093 - 'De Gloeiige'

Hoofdtekst

Een inwoner van Zeelst beleefde ook eens een merkwaardig avontuur met de gloeiige. Op een avond was hij op bezoek geweest in Meerveldhoven. Toen hij ’s avonds laat naar huis terugkeerde, zag hij onderweg een man staan. Dat vond de Zeelstenaar wel prettig en vroeg de man of hij meeging, dan had hij onderweg wat aanspraak.
Maar de man begon als een wilde rond te springen, rende toen naar een holle boom, die een eindje verder stond en kroop er plotseling in. En enkele ogenblikken later was het net of de boom in vuur en vlam stond. Begrijpelijk dat de avondlijke wandelaar het op een lopen zette. Toen hij een half uur later omkeek, zag hij de boom nog altijd in vuur en vlam staan.

SINSAG 0193 - Der Feuermann-Brandstifter    SINSAG 0193 - Der Feuermann-Brandstifter

Beschrijving

's Avonds op weg naar huis komt iemand een man tegen die hem vraagt mee te lopen. De man begint wild rond te springen, duikt een holle boom in die daarop lijkt in brand te staan. De aangesprokene rent weg en ziet een half uur later de boom nog branden.

Bron

B. Janssen: Het Dansmeisje en De Lindepater – Sagen en legenden uit Kempen, Meierij en Peel. Maasbree 1978, p.115.

Der Feuermann-Brandstifter

Zeelstenaar    Zeelstenaar