Een sage (internet), maandag 03 januari 2011

Hoofdtekst

Ik en een stel vrienden zaten 's avond rustig op een bankje te genieten van de zon die onderging. Jullie kennen het wel, heerlijk loom in de zon hangen en een beetje slap ouwehoeren. Toen kwam Vif eraan, hij is een zwerver maar hij vindt het gezellig bij ons en wij vinden zijn verhalen geweldig. Meestal gaan die verhalen over “normale” dingen, maar vandaag kwam die met een iets ander verhaal.

Hij woont in het Goudse Hout, dat is een uit de kluiten gegroeid park in Gouda. Hij vertelde dat hij een jonge vrouw daar had zien lopen. Nou en, dachten we. Maar hij vertelde verder, ze liep aan de overkant van het meertje. Maar toen hij even om kijken om zijn biertje te pakken en weer terug keek was ze verdwenen. Nou ja Vif drinkt vaak te veel bier dus dachten we dat hij weer te veel gedronken had. Maar aangezien we toch niets te doen hadden gingen we toch op speurtocht.

We liepen het Goudse Hout in en gingen zitten waar Vif zei dat hij zat toen hij haar zag. Dus we zitten daar en gaan een beetje praten. Opeens roept een vriend van me: “kijk daar eens!” dus iedereen kijkt daar de overkant van het meer. En ja hoor daar liep die jonge vrouw. En ik kijk eens beter, en ze lijkt ouderwetse kleding te dragen, ik gok van rond 1900 (was moeilijk te zien met alleen maanlicht) of in iedere geval niet van de laatste 50 jaar. Opeens horen we een geluid achter ons. Dus kijken we allemaal om. We zien niets achter ons en kijken weer naar de overkant van het meertje, maar daar is niets meer te zien. Misschien is ze de struiken in gedoken ofzo denk je misschien. Maar de dichts bijzijnde planten die hoog genoeg zijn om een mens in te verschuilen zijn 200 m verder. En we hebben maar een paar seconde omgekeken.

Een paar van me vrienden werden bang en wilden naar huis. Dus we (ik nog en vrienden en Vif) brengen ze naar huis om later beter ‘onderzoek’ te doen. We lopen weer terug het Goudse Hout in. We besluiten om dichterbij de plaats des onheils te gaan kijken. Aan de overkant van het meertje (dus waar we haar zagen lopen) vinden we een bankje daar gaan we zitten. We zitten wat te praten, en opeens zien we haar weer lopen. Maar nu op nog geen 50 meter afstand, dus we zitten verbijsterd te kijken. Ik zag haar gezicht, ze keek erg bedroeft. En opeens is ze weg, zonder maar een spoor achter te laten. En ik kijkt om me heen en zie niemand anders dan me vrienden. Nu werd het ons ook te vreemd en besloten we naar huis te gaan. Twee keer een geest zien op een avond is zelf voor ons genoeg, en zeker van zo dichtbij.

De volgende dag ging ik met me ouders mee om mij oma te bezoeken in het bejaardentehuis. Zoals altijd praat ik even met een vervangingsopa. Hij is niet echt mij opa, maar ik praat altijd even met hem als ik naar het bejaardentehuis ga. En ik weet niet meer hoe we erop kwamen, maar ik vertelde over wat ik had gezien in het Goudse Hout. Hij vertelde mij dat er een verhaal is, dat vroeger een jonge man is verdronken tijden het veen steken. Zijn vriendin wilde niet geloven dat hij dood was en ging hem zoeken. Maar om bij de plek te komen waar hij zou zijn verdronken moest zij door een moeras. Dat moeras lag waar nu het Goudse Hout ligt. Het verhaal gaat dat zij ook verdronken is in het moeras omdat ze niet oplette waar ze liep omdat ze alleen maar haar vriend wou vinden. Maar omdat ze nooit haar vriend heeft kunnen vinden zoekt haar geest nu nog steeds.

Wat achtergrond info: Het Goudse Hout ligt aan de Reeuwijkse Plassen. De Reeuwijkse Plassen zijn ontstaan door het veen dat daar gestoken is.

Beschrijving

Een jongen ziet de geest van een jonge vrouw lopen bij een meer in de Goudse Hout. Vroeger schijnt daar een jongen verdronken te zijn tijdens het turf steken. Zijn vriendin wilde hem zoeken en verdronk vervolgens ook in het moeras omdat ze niet oplette.

Ingezonden in de Nederlandse Volksverhalenbank van het Meertens Instituut

2011-01-03 07:46:29
*Verteld door JCG, een man uit Gouda, op het forum van scholieren.com (topic; "Spookverhalen (op waarheid gebaseerd)") op 02-04-2005
Andere Erlebnisse; unbeschreibbare Spukerscheinungen.

Goudse Hout    Goudse Hout