BLECOURTNB0090 - 2.44. Eene gedwongen luchtreis

2.44. Eene gedwongen luchtreis
Door onzichtbare wezens werd eens een man, die voor zijne deur op de Biezenkuilen te Zeelst stond, in eenen laten, stikdonkeren avond opgeheven en seffens meegevoerd. Terwijl hij de woorden 'over heg en struik' hoorde, week de grond onder zijne voeten. Hoog zwierf hij in westelijke richting voort en stiet den voet tegen de torenspits van het slot te Zeelst, 'Klein Eindhoven' geheeten. Dit kasteel is in 't begin dezer eeuw afgebroken: het huis op die plaats gebouwd, noemt men nog 'Het Slot'. In de Oirschotsche duinen kreeg de opgenomen boer vasten grond onder de voeten. Hij was dáár bekend en keerde naar huis terug. Eer hij op de baan of den grooten weg kwam, had hij eenige malen vertraging, door de vennen in die uitgestrekte heide. Toen hij 'het Slot' voorbijging en het torentje aanzag, mompelde hij in zich zelven: 'Te naacht schupte ik me mène voet daor teige.' Des morgens had de man alzoo eene wonderbare luchtreis zonder ballon, en de terugreis te voet afgelegd. Hij beweerde altijd, dat die onzichtbare wezens de Bokkenrijders of de Kaboutermannen geweest zijn.

SINSAG 0690 - Fahrt durch die Luft    SINSAG 0690 - Fahrt durch die Luft

Beschrijving

Onzichtbare wezens tillen een man 's avonds op, waarbij hij hoort zeggen over heg en struik, en laten hem een luchtreis maken waarbij hij onderweg met zijn voet tegen een toren stoot. Na weer op de grond te zijn gekomen gaat hij lopend naar huis, waarbij hij vertraging op de heide heeft door de vennen. De man meent dat Bokkenrijders of Kaboutermannen de oorzaak waren.

Willem de Blécourt, Volksverhalen uit Noord Brabant, Utrecht [etc.]: Het Spectrum, 1980. p. 63-64

D674 - Magic flight with the help of a he-goat.    D674 - Magic flight with the help of a he-goat.

1892
Motief: F282.4*c Mortal flies with fairies as high as church steeple, vgl. D2135.0.1.a Witch causes person to travel through the air; G242.7.g 'over thick and over thin .. .'. D674 Magic flight with the help of a he-goat.
OV IV: 117-118 (= 1.25). Bewerking: Biemans 1973: 38-39. Zie verder 1.25: NA 1890: 256-257. Bewerking: Sinninghe 1933: 51-52 (no. 65), 1964: 46-47; vgl. Jansen 1978: 118. S.S690.2.
2. De archeologie van het vertellen. Verhalen uit de Kempen
Opgetekend, verzameld en bewerkt door Petrus Norbertus Panken. Panken werd geboren te Duizel op 6 september 1819. Hij was vanaf 1840 tot 1863 onderwijzer te Westerhoven en na zijn pensionering brievenbesteller te Bergeik, waar hij op 20 juli 1904 overleed. Hij was een pionier op het gebied van de Noordbrabantse archeologie, daartoe o.a. geïnspireerd door C.R. Hermans (zie Biemans 1977). Een uitgebreide biografie van hem werd geschreven door Hein Mandos (1971). Zijn verhalen werden gepubliceerd in het Tijdschrift voor Noordbrabantsche Geschiedenis, Taal- en Letterkunde (TNG) I (okt. 1883 -okt. 1884) II (okt. 1884-okt. 1885), III (okt. 1885-okt. 1886) en in Ons Volksleven (OV) IV (1892), V (1893). Van de publicaties uit Ons Volksleven verscheen in 1893 een overdruk. Zijn Bergeikse verhalen verschenen bovendien in de Beschrijving van Bergeik (BB), dat hij samen met A.F.O. van Sasse van Ysselt schreef (1900).
Zijn handschriften, waaronder een Autobiografie of Eigen Levensbeschrijving en een dagboek zijn te raadplegen in het streekmuseum Eicha te Bergeik.
Fahrt durch die Luft. Zauberer nehmen Mann mit; er stösst seinen Fuss am Kirchturm

Biezenkuilen    Biezenkuilen