Een sage (mondeling), vrijdag 24 februari 1967

Hoofdtekst

Volgens zegge was er vroeger ’n heks ien Huse, die mooie poppe ien huus had. Dor kos ze mee hekse. Ze zate ien ’n deus, die onder ’n bank ston. Op ’n keer kwam ’r ’s ’n djenje bé’j ’r. De vrouw was juus mette poppe on ’t speule. “O tante”, zèj de djern - mar ’t was gin tante - “wa hè gé’j dor mooie poppe. Gef mien d’r eentje”. “Nee”, zèj de vrouw, “die zien van Hendje, mien dochter. Die poppe kan ik nie misse”. Zokke poppe ware speulgoed vör de hekse. De vrouw wilde de poppe gebruke um de minse, wor ze mach over had, pien te doen. Ze pikte danmet ’n nold ien ’n pop en dan vuulden ’t de minse, die ze wol hemme.

Onderwerp

SINSAG 0531 - Peinhexe quält einen Menschen mit einer Puppe, in welche sie Nadeln steckt.    SINSAG 0531 - Peinhexe quält einen Menschen mit einer Puppe, in welche sie Nadeln steckt.

Heks steekt naalden in pop om mensen te pijnigen.

Bron

M.H. Dinnissen: Volksverhalen uit Gendt. Amsterdam 1993. Ed. A.J. Dekker & J.J. Schell (Nederlandse volksverhalen, deel 3)

Hendje    Hendje

Huse    Huse