Een sage (mondeling), augustus 1967

Hoofdtekst

Op Holthuze ien Angeren ston vroeger ’n hereboerderé’j. Den boer was vrijmetselaar en had z’n ziel on den duvel verkoch. Hé’j kon lève in weelde. Hé’j kwam niks te kort. Op ’n dag was ’t zien tied. Hij mos stèrve. Hé’j was on de burt. Het lot had ’m getroffe. Die minse hadde ’n groot gezin. Op ’n goeien oavend gaf de man ’n afscheidsmoal. Hé’j wis dat ie die nach stèrve mos. Toe ze goed gegète hadde, kwam er ’n heer binne, ien ’n zwart pak, en med’n hogen hoed op, en mee poten as ’n pjed. Hé’j wachtte ekkes opten boer. En hé’j zèj: “’t Is tied”. Den boer nam afscheid van de hele familie. En ze ginge same ’t werkkamertje ien. ’t Was er pikduuster, want d’r ware gin vensters ien. Ekkes dornoa hörde ze geroezemoes ien de kamer. D’r wier gevochte. Da koj wel heure. D’r snakte iemande nor zien oajem. ’t Duurde wel ’n half uur. Toe wier ’t stil. De familie ging kieke. De man lei dood opte grond. Gewurgd. De duvel was weg. Die had z’n ziel.

Beschrijving

Vrijmetselaar heeft in ruil voor rijkdom zijn ziel aan de duivel verkocht, maar moet nu sterven. Na het afscheidsmaal komt de duivel hem halen en wurgt de man na een vechtpartij.

Bron

M.H. Dinnissen: Volksverhalen uit Gendt. Amsterdam 1993. Ed. A.J. Dekker & J.J. Schell (Nederlandse volksverhalen, deel 3)

Verteller heeft dit verhaal van zijn vader gehoord.

Holthuizen    Holthuizen