Een sage (mondeling), dinsdag 26 augustus 1969

Hoofdtekst

D’r was es ’n streuper. En die gieng d’r soaves wel es op uut, of ie iets onder schot kos kriege. Op ’n keer snordenie wer wa rond buten op ’t veld. Hé’j ziet wa. ’n Kat? ’n Hoas? Mar es rustig kieke. Ja heur: ’t is ’n hoas. Hé’j leit zien gewèr oan en schiet. Raak heur! Den hoas tölde over de kop. Hé’j had ’m dus wel goed gerak. Mar den hoas liep weg en hard ok. Doar begreep ie niks van. Dan ’m mar wer achternoa. ’n Tiedje lotter had ie ’m wer onder schot. Hé’j richtte secuur en schoot. Hé’j mos ’m gerak hemme. Want hé’j was er mar 25 meter vandan. En schiete kos ie. Den hoas tölde wer over de kop. Mar hé’j was direk wer weg. Hé’j zag er niks mer van. Ik go mar nor huus, dinkt ie. ’t Holt vanoavend toch niks mer uut. Mar toen ie ’n einde gelope had, vuuldenie ienens iets achter op zien hakke. Hé’j keek ’m. Den hoas tikte ’m me zien vurpeutjes achter opte hakke. Da was te bar. En hé’j zèi: “Ge ziet van God of van den duvel, mar nou zuj d’r on”. Hé’j nim zien gewèr, drèj zien eigen um en wil schiete. Mar ’t ding was weg en nèrs mer te zien. Hé’j gieng nou mar nor huus. Hé’j ha gedoch mèr soep te kriege. Mar da was mis. Hé’j kwam platzak thuus.

Onderwerp

SINSAG 0331 - Spuktier kann nicht getroffen (gefangen) werden    SINSAG 0331 - Spuktier kann nicht getroffen (gefangen) werden

Beschrijving

Stroper raakt tweemaal een haas, die echter niet meer te zien is, maar de stroper van achteren aantikt met de voorpoten. Als de stroper wil schieten is de haas weg.

Bron

M.H. Dinnissen: Volksverhalen uit Gendt. Amsterdam 1993. Ed. A.J. Dekker & J.J. Schell (Nederlandse volksverhalen, deel 3)