DYKFRIES2067 - Adam en zijn schol

Adam en zijn schol.
Adam hield veel van visch. Eens had hij eene menigte visschen gevangen en op den oever nedergelegd. Terwijl hij nu bezig was die visschen bijeen te verzamelen, kwam hij te vallen, want de grond was glad van het slijm der visschen. Hij viel met zijn achterdeel midden op een schol, die daardoor geheel plat werd. Adam had een broek met nopjes aan, daardoor kreeg de schol vlekjes op de huid, zooals men die tot heden toe er nog op ziet. En de schol is sedert ook altijd plat gebleven.

Onderwerp

SINUR 0119A* - Warum die Scholle platt und gefleckt ist    SINUR 0119A* - Warum die Scholle platt und gefleckt ist

Beschrijving

Dit verhaal verklaart het uiterlijk van de schol: de schol is zo plat omdat Adam er bovenop is gevallen. Doordat Adam een broek met nopjes aan had, heeft de schol vlekjes op de huid gekregen.

Bron

Waling Dykstra: Uit Friesland's volksleven van vroeger en later: volksoverleveringen, volksgebruiken, volksvertellingen, volksbegrippen. Leeuwarden [1896], deel 2, 137

A2305.1.2 - Origin of flounder‘s flat body.    A2305.1.2 - Origin of flounder‘s flat body.

Adam    Adam