Een sage (mondeling), vrijdag 14 december 1962

Hoofdtekst

Vroeger had je d'r zat, waarvan ze zeje, dat ze konde tovere. Zo had je in Goudriaan een boer die spoke kon. Een ouwe boer. Je ging daar met paard en wagen van de dijk. D'r waren d'r in Noordeloos ok die konde tovere en die je in 't water konde late rije en die d'r voor zurgde dat de deure ope en dicht ginge, ok in de slaapkamer.

Beschrijving

Men beschuldigde vroeger verschillende mensen van toverij. Zij waren in staat anderen van de weg te zetten, of deuren vanzelf open en dicht te laten gaan.

Bron

Kooijman, Henk: Volksverhalen uit het grensgebied van Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant. Amsterdam 1988. p. 77

D2070 - Bewitching.    D2070 - Bewitching.

D1710 - Possession of magic powers.    D1710 - Possession of magic powers.