ENGELS082 - Werkgeesten

Een sage (mondeling), zaterdag 12 mei 1962

Werkgeesten:
Op de boerderij de Heikamp woonde vroeger een knecht, die ik zelf nog goed gekend heb. Op zekere dag wilde die knecht ’s middags naar Belfeldse kermis. De boer was hier op tegen. Hij droeg hem op, een perceel uitgereden stalmest te gaan breken. Hij dacht: “Hier komt hij vandaag niet mee klaar.” Na een paar uur was de knecht echter terug, en op de vraag, waarom hij naar huis kwam, verklaarde hij, dat hij de mest kapot had. De boer ging kijken, en de knecht ging naar de kermis. Verbaasd constateerde de boer, dat de mest geheel gebroken was. Aangezien dit op natuurlijke wijze niet mogelijk was, bracht de boer de pastoor op de hoogte. Deze nam contact met de knecht op, en kwam na lang praten er achter, dat de knecht in bezit was van een klein toverboekje, dat hij ijverig bestudeerd had. Sinds hij dit boekje bezat, had hij steeds blijk gegeven van een meer dan normale ontwikkeling. De pastoor kreeg het zover, dat het boekje vernietigd werd. Opvallend was, dat de knecht daarna nooit meer blijk gaf van een betere ontwikkeling. Ik heb hem als man jaren gekend, doch hij bleef niet in Kessel. Er ging later een gerucht, dat de man zich op latere leeftijd het leven benam.

Onderwerp

SINSAG 0753 - Zaubermacht gebrochen; Geistlicher verbrennt Zauberbuch.    SINSAG 0753 - Zaubermacht gebrochen; Geistlicher verbrennt Zauberbuch.

Beschrijving

Knecht kan in korte tijd een grote opdracht afkrijgen, waarna de boer een pastoor om hulp vraagt. De pastoor ontdekt dat de knecht een toverboekje bezit, en weet hem te overtuigen dat te vernietigen.

Collectie Engels, verslag 5, verhaal 3 (Archief Meertens Instituut)

Heikamp    Heikamp