Een sage (e-mail), vrijdag 28 november 2008

Hoofdtekst

Stephan de Vos heeft in Zuid-Holland veldonderzoek verricht naar volksverhalen over o.a. de kinderschrik. Zo ook op Voorne-Putten. Ik mailde hem hierover en hij kon mij in z’n antwoord het volgende vertellen:

Op Voorne-Putten meen ik op Heenvliet ‘s te hebben gehoord over ‘de woerk’ (of ‘work’, daar wil ik van af wezen) maar het is het enige wat mij bijstaat aangaande de kinderschrik…………….al moet ik zeggen dat er één verhaal is uit Abbenbroek wat er in de verte aan kinderschrik doet denken.

Een vrouw uit Abbenbroek vertelde me dat ze vroeger als kind zijnde nooit te lang in de spiegel mocht kijken……..want anders zou daar …. (of de bullebak, of de woerk of een klauw/paarden- hoef, dat weet ik écht even niet meer…ik zou dan de hele bandopname weer s moeten afluisteren) haar een klap in haar gezicht geven.

Soortgelijke verhalen heb ik ook gehoord op Slikkerveer en Hoornaar, het is een soort van kinderschrik….maar dan met christelijke ondertoon (als waarschuwing tegen ijdelheid).

(Mysterieus Voorne-Putten, 28-11-2008)

TM 3402 - De kinderschrik    TM 3402 - De kinderschrik

Beschrijving

Op Voorne-Putten bestaan verschillende verhalen over de Kinderschrik, die daar ook wel 'de woerk' wordt genoemd.

Ingezonden in de Nederlandse Volksverhalenbank van het Meertens Instituut

Voorne-Putten    Voorne-Putten