Hoofdtekst

In sommige boerenhuizen hoort men ‘s nachts of 's avonds de karnmolen gaan. Dit komt meest voor in zeer oude huizen, waar gedurende misschien wel meer dan anderhalve eeuw honderdduizenden ponden boter met hulp van den karnmolen zijn gemaakt. Onversaagde lieden hebben 't wel gewaagd op zoo iets los te gaan om het te onderzoeken. Maar dan vonden zij alles stil en op zijne plaats. Waren zij echter in het woonvertrek teruggekeerd, dan begon het werk opnieuw. Het is niet raadzaam zulk een onderzoek te doen zonder licht. Wie dit waagde, zou veel kans hebben een slag of stoot te ontvangen die raak was, zonder te weten vanwaar of wie hij deze begroeting kreeg.

Onderwerp

SINSAG 0478 - Andere Erlebnisse; unbeschreibbare Spukerscheinungen.    SINSAG 0478 - Andere Erlebnisse; unbeschreibbare Spukerscheinungen.

Bron

Waling Dykstra: Uit Friesland's volksleven van vroeger en later: volksoverleveringen, volksgebruiken, volksvertellingen, volksbegrippen. Leeuwarden [1896], deel 2, p. 226-227.

E402.1 - Noises caused by ghost of person.    E402.1 - Noises caused by ghost of person.