Een sage (mondeling), zaterdag 05 januari 1963

Hoofdtekst

Ik ben hier van 1937 tot 1942 wijkverpleegster geweest. Zevenhonderdnegenendertig bevallingen! Ik heb hard moeten vechten tegen het bijgeloof in Streefkerk. Zo heb ik 't is meegemaakt, d'r was bij mensen een kind met de helm geboren, in de vliezen geboren. Affijn die dokter haalt 't d'r keurig af en gooit 't weg. Toen was de boot an, de familie d'r bij, ze dachte dat 't kind ongelukkig zou worden, ze zagen een soort onheil. Toen zijn ze die helm weer gaan zoeken.
Als ik bij de vrouwen d'r haar wou kammen, dan mocht dat niet de eerste negen dagen. Ze dachten dat je dan ging vloeien. Die vrouwen vochten bijna met me, als ik d'r haar wou kammen.
En als de kinderen stuipen hadden dan werd de moeder d'r vandaan gehouden, maar de vader mocht d'r wel bij. Of ze zetten een ui onder 't bed, dat zou de stuipen aftrekken, maar dat doen ze nu nog!
En ze hadden van die rare gewoonten, ook met de voeding. Op een keer stond er bij een kraamvrouw een gepelde sinaasappel. Toen vroegen ze: "Mag dat zo maar van u?"
En vroeger hadden die boerenvrouwen het erg druk, d'r werd altijd gesmokkeld met die negen dagen rust. Maar op die negende dag blijven ze plat liggen, dan was er geen beweging in te krijgen. Dat is lang zo geweest.

TM 2901 - Helmdragers    TM 2901 - Helmdragers

SINSAG 0487 - Vorbedeutung anderer Ereignisse.    SINSAG 0487 - Vorbedeutung anderer Ereignisse.

TM 4302 - Volksgeneeskunde    TM 4302 - Volksgeneeskunde

Beschrijving

Verteller is lange tijd wijkverpleegster geweest in Streefkerk en kreeg toen te maken met allerlei vormen van bijgeloof.

Bron

Henk Kooijman: Volksverhalen uit het grensgebied van Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant. Amsterdam 1988.

Streefkerk    Streefkerk