Een sage (mondeling), dinsdag 08 januari 1963

Hoofdtekst

In Langerak stong vroeger een boom, 't was een hele ouwe boom met een hele dikke stam. Uit al de omliggende streke kwamme ze naar Langerak om een handje vol takkies van die boom te plukke. Want an die boom, daaran groeide het duivelskruid. Die takkies, die moest je dan kruiselings door mekaar op een bossie binde en dat werd dan veul in een paardestal gehonge, tege de nachtmerrie. Dat was een afdoend middel in die ouwe tijd. Het werd gegeve an ieder die d'r om kwam, zonder geld. Het werd ok veel gebruikt voor mense die last hadde van de nachtmerrie en as je d'r wat van in je zak stak, dan had je onderweg 's nachts geen last van de blinde belies. De blinde belies dat ware ok een soort boze geeste. De takkies van die boom ware een afdoend middel tegen blinde belies en andere spoke en alle boze geeste. Hoe die boom d'r uitzag? Ja, 't was een hele ouwe boom, dat weet ik wel, een hele dikke stam, de takke werde niet langer dan een meter denk en die takke groeide allemaal kriskras door mekaar. Het blad was groen met witte randjies in 't midde. Die takke groeide kriskras door mekaar met de toppe ietewat omlaag hangende, dat z'n tak- ke niet omhoog groeide, dat kwam, de boze geeste die vergaderde daar, 's nachts van twaalve tot ene. Uit heel de omtrek kwamme ze naar Langerak om takkies van die boom te plukke. Dat was hier een bekend middel.

TM 4302 - Volksgeneeskunde    TM 4302 - Volksgeneeskunde

TM 3108 - Nachtmerrie berijdt paard    TM 3108 - Nachtmerrie berijdt paard

Beschrijving

In Langerak stond vroeger een boom en daar groeide duivelskruid aan. Van al de omliggende streken kwamen mensen naar Langerak om dat te plukken. Duivelskruid werd vaak in de paardenstal gehangen, omdat het hielp tegen de nachtmerrie. En als je er wat van in je zak stak, werd je 's nachts niet lastig gevallen door blinde belies, spoken en boze geesten. In de boom vergaderden de boze geest 's nachts van twaalf tot een.

Bron

Henk Kooijman: Volksverhalen uit het grensgebied van Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant. Amsterdam 1988.

Blinde Belie    Blinde Belie

Langerak    Langerak