Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

ADELMUND02 - De Arnhemse meisjes, of hoe een geheim familierecept werd prijsgegeven

Een broodjeaapverhaal (boek), 1980

Hoofdtekst

Een geheim recept dat jaren in de Arnhemse bakkersfamilie Hagdorn was, werd in de jaren tachtig door hen prijsgegeven. De overheerlijke Arnhemse meisjes, in 1829 bedacht door Hagdorn ‘voor op feestjes en partijen’, zijn inmiddels wereldwijd bekend. Maar nergens krijg je de koekjes zoals op de Arnoudstraat waar bakkerij Van Asselt de echte Hagdorntraditie nog voortzet. Dit is hoe het geheim naar buiten kwam.

ARNHEM, IN DE JAREN TACHTIG, DOOR PATRICK ARINK – Kinderboekenschrijver Roald Dahl was in de jaren tachtig op bezoek bij de Arnhemse Kinderboekenwinkel om zijn boeken te signeren. Tijdens het signeren kreeg de schrijver een kop koffie met een koekje erbij. Na afloop vroeg Roald Dahl aan de eigenaar van de kinderboekenwinkel wat voor koekjes dat waren. Volgens Dahl waren het de lekkerste koekjes die hij ooit gegeten had.
De eigenaar vertelde de schrijver dat het Arnhemse Meisjes waren en dat hij de koekjes bij de ‘officiële Arnhemse Meisjesbakker’ om de hoek gekocht had. Roald Dahl ging meteen naar de bakker toe en vertelde hem dat hij het recept wilde hebben.
In eerste instantie weigerde de bakker het recept te geven. Het was een eeuwenoud en vooral geheim recept dat al jaren in de familie was. Dat kon de bakker natuurlijk niet meteen aan de eerste de beste klant prijsgeven.
Maar ja: dit was niet de eerste de beste. Dit was de beroemde Roald Dahl die vroeg om het recept van de Arnhemse Meisjes en de kinderboekenschrijver vond het ook nog eens de lekkerste koekjes die hij kende. Kortom: de bakker ging over stag en schreef het recept op een briefje.
Wat de bakker niet wist, was dat Roald Dahl op dat moment werkte aan Roald Dahls Revolting Recipes, waarin ook het recept voor Arnhemse Meisjes terecht is gekomen.

En nu het geheim de sleutel tot de Hagdornkoekjes is brooddeeg met gist. Gebruik geen bladerdeeg, zoals sommige recepten aanraden! Rol het deeg tot een langwerpige lap van 15 bij 30 centimeter. Breng 50 gram suiker met 0,5 deciliter water aan de kook en kook het tot een stroopje. Haal uit het deeg 20 ovale deeglapjes van 3 bij 6 centimeter en bestrijk ze met de stroop. Leg de deeglapjes op de bakplaat en strooi de rest van de suiker erover. Bak de koekjes in het midden van de oven in 15-20 minuten lichtbruin en laat ze afkoelen op een rooster.

In het kookboek van Roald Dahl en zijn vrouw Felicity, dat postuum is uitgegeven, schrijft hij uitgebreid over deze ‘Arnhemse biscuits’ als het lekkerste koekje van de wereld en hij heeft de koekjes, naar eigen zeggen, heel vaak gemaakt.

Onderwerp

BRUN 07005 - The Mrs. Field's Cookie Recipe    BRUN 07005 - The Mrs. Field's Cookie Recipe   

Beschrijving

Bij zijn bezoek in de jaren tachtig aan de kinderboekenwinkel in Arnhem kreeg de schrijver Roald Dahl bij de koffie een koekje dat hij het lekkerste koekje noemde dat hij ooit had gegeten. Hij vroeg de bakker van het officiele Arnhemse Meisje om het recept, die – na een eerste weigering - het geheime familierecept prijsgaf. Wat de bakker niet wist was dat Dahl bezig was met een kookboek, waarin het recept later zou zijn opgenomen

Bron

Martijn J. Adelmund, Mysteries in Gelderland (Utrecht 2006), 74-76.

Naam Overig in Tekst

Patrick Arink    Patrick Arink   

Roald Dahls Revolting Recipes    Roald Dahls Revolting Recipes   

Van Asselt    Van Asselt   

Felicity    Felicity   

Roald Dahl    Roald Dahl   

Hagdorn    Hagdorn   

Arnhemse Meisjes    Arnhemse Meisjes   

Naam Locatie in Tekst

Arnoudstraat    Arnoudstraat   

Arnhem    Arnhem   

Plaats van Handelen

Arnhem    Arnhem