Een sprookje (mondeling), donderdag 26 oktober 1899

Het verhaal van het tooverservetje hoorde ik aan de Zaan aldus:
Een molenaar had drie zoons. De oudste erfde na zijn dood de molen, de middelste het huis. De jongste slechts de ezel.
Mismoedig trok hij de wijde wereld in. Eensklaps vertelde het ezel welke toovermacht hij bezat. De eigenaar had maar te zeggen: "Ezeltje ra, tafeltje sta" en keur van spijzen werden opgedischt. Hierdoor was hij uit de nood gered. Ook kon de ezel dukaten kakken en komt er een knuppel in de zak bij, die in geval van nood de lui afroste, wanneer de eigenaar beval "knuppel uit de zak".
Doch de zwakke beenen konden de weelde niet verdragen en hij verwaarloosde het ezel, dat tenslotte stierf en hem in armoede achterliet.

AT 0563 - The Table, the Ass, and the Stick    AT 0563 - The Table, the Ass, and the Stick

ATU 0563 - The Table, the Donkey and the Stick.    ATU 0563 - The Table, the Donkey and the Stick.

Beschrijving

Variant van het sprookje over het toverservetje. Na de dood van een molenaar erft de oudste zoon de molen, de middelste het huis en de jongste de ezel. De ezel vertelt tovermacht te hebben, waardoor de eigenaar door bepaalde spreuken te zeggen of eten tevoorschijn komt, de ezel geld poept of een knuppel uit een zak komt om mensen te slaan. De eigenaar kan de weelde niet dragen, verwaarloost de ezel die dan sterft en hem in armoede achterlaat.

D1030.1 - Food supplied by magic.    D1030.1 - Food supplied by magic.

B103.1.1 - Gold-producing ass.    B103.1.1 - Gold-producing ass.

D1401.1 - Magic club (stick) beats person.    D1401.1 - Magic club (stick) beats person.

Vgl. ook CBAK0398.
C. Bakker tekent dit sprookje AT 0563 op in reactie op een sprookje waarin een toverservetje voorkomt; dit sprookje, met aanverwante motieven, staat echter gecatalogiseerd als AT 0569.
The Table, the Ass, and the Stick

[Tafeltje dek je    [Tafeltje dek je