Een sage (mondeling), woensdag 02 oktober 1901

Hoofdtekst

De Heer Veldhuis verstond de zwarte kunst aan de Zaan. Toen dominee Windgetter bij hem kwam te dineeren - hij was op de grauwe erwten verzocht -, zaten in een minimum van tijd zijn broek-, vest- en jaszakken vol grauw erwten.
Men spreekt van grauw en groen erwten in plaats van grauwe en groene erwten (Zaan).
Dezelfde heer Veldhuis heeft eens toen een gast bij hem was grauw erwten in spinnen veranderd. De geheele schotel was vol leven.

SINSAG 0750 - Andere Zauberei.    SINSAG 0750 - Andere Zauberei.

Beschrijving

Tovenaar tovert bij een maaltijd broek-, vest- en jaszakken van de dominee vol erwten. Bij iemand anders verandert hij een schotel grauwe erwten in een schotel met spinnen.

Informant uit Koog aan de Zaan
Uit de gepubliceerde versie CBAK0579 blijkt Bakker deze sage in Koog aan de Zaan uit de volksmond te hebben opgetekend.
Zie ook: `Van Wietse Veldhuis' in: J.R.W. Sinninghe: Spokerijen in de Zaanstreek en Waterland. Zaltbommel 1975, p.8-9.
Andere Zauberei (Erbsen in die Tasche gezaubert & Graue Erbsen in Spinnen verwandelt)

Veldhuis [Wietse Veldhuis]    Veldhuis [Wietse Veldhuis]