Een sage (mondeling), donderdag 02 april 1903

Hoofdtekst

Mijn vader, aldus mijn oude Uitdammer, heb me dikwijls verteld dat er om de Zuid een boereplaats was waar het spookte. Geen mensch kon het er dan ook ophouwe. Op lest woonde er dan toch weer een boer in.
Gevallig kwam daar een oude soldaat - oud en grijs - bedelen.
"Zoo," zei de boer: "jong soldaat, oud bedelaar: zoo'n vent moet ik net hebben. Jij moet weten dat het hier spookt: wil jij vannacht waken?"
"Jawel," zei de soldaat.
Toen het avond wier, kreeg de soldaat een flesch wijn en den bijbel en gong zitten lezen. Klokslag twaalf uur hoorde me een verschrikkelijk leven en het duurde niet lang of er kwame zes man binnen met uitgetrokken sabel. Het waren van die hooggeplaatste onder dienst vandaan: een kernel, een grootmajoor, een kaptein, en meer zuk soort. Ze deeë geen kwaad, maar gonge regelrecht na de hooiberg. De soldaat erlui na.
En wat zag ie nou? Met erlui sabels begonne ze een gat te graven. Toe het diep genog was, haalde ze er een ketel uit, afgestreken vol met goud geld, deden hem er weer in, maakten het gat dicht en vertrokken.
's Morgens zei de soldaat teuge de boer niks, maar tegen de knecht zeidie: "Wil je me helpen? Dan krijg je ook je portie."
Ze gonge na de hooiberg, maar er was niet te zien dat er 's nachts egrave was. Zelui gongen toch aan de gang en lichtten de ketel eruit en maakten het gat toe. 's Nachts waakte ze samen. Weer kwame die kerels, weer gongen ze naar den hooiberg, weer groeven ze, maar toen ze niks vonden, maakte ze rechtsomkeert en ben der nooit weer eweest.
"Nou," zei de boer, "as jij hier wone wilt, dan kun je geld krijgen om koeien te koopen."
"Ik wil hier wel blijven," zei de soldaat, "maar geld hoef je niet te geven, want dat heb ik zat."
Na mijn domme verstand is het een besturing eweest dat die soldaat het geld hebben most.

SINSAG 0401 - Der verborgene Schatz.    SINSAG 0401 - Der verborgene Schatz.

Beschrijving

Boer op een boerderij waar het spookt vraagt aan een bedelende oude soldaat of hij 's nachts wil waken. Om middernacht komen na veel lawaai zes hoge militairen met sabels binnen die naar de hooiberg gaan. Zij graven daar een gat, halen er een ketel met goudgeld uit, begraven die weer en vertrekken. De bedelaar graaft met hulp van een knecht de ketel op. De volgende nacht waken ze samen, zien de mannen weer komen, die vertrekken en nooit meer terugkomen als ze niets meer vinden. De soldaat blijft op de boerderij. Volgens de verteller is het voorzienigheid geweest dat de soldaat het geld moest hebben.

Informant uit Uitdam (90 jaar oud)
Der verborgene Schatz. (Wiedergänger zählt Geld; wird erlöst durch das Finden des Schatzes)