Een mop (mondeling), 1995

Dan vertellen we nog wat van het varken. We blijven nog even bij pastoor.
Pastoor dè maakte op zijn dagelijkse wandeling door het durp... kwam d'r... bi Hannes langs en d'r hong een varken op een leier. 't Zal in november zin geweesj, in de slachtmaand.
D'r hong een prachtig varken op een leier, en hij zei tegen Hannes: "Dè hebste goed gemesjt. Kiek 'ns wat een karbonaai. Dè doar noe mer 'ns 'n stukske van haai."
"Ja," [zeit pastoor] zeit Hannes, "meneer pastoor: Onzen Lieven Heer is gestorven veur iedereen, maar dat varken, dat is gestorven veur mich alleen."
Over in het Nederlands.
Pastoor kwam op zijn dagelijkse wandeling ook bij Hannes langs. Die had net een varken geslacht, dat hong op de ladder en die ladder stond tegen de muur.
Pastoor zei: "Hannes, wat is dat een prachtig varken. Dat heb je goed gemest. Kijk eens wat een karbonaden. Die daar maar eens een stukje van had."
"Ja," zei Hannes, "dat zal ik u zeggen, meneer pastoor: Onze Lieve Heer is gestorven voor iedereen, maar dat varken is gestorven voor mij alleen."
(W. Deckers, Hunsel (Limburg); Volkskundevragenlijst 66 (1995), formulier L320, archief PJMI)

Onderwerp

TM 8058 - "Jezus stierf voor ons allen, maar dit varken alleen voor mij."    TM 8058 - "Jezus stierf voor ons allen, maar dit varken alleen voor mij."

Beschrijving

Een man heeft een varken geslacht. De pastoor komt langs en vindt het een mooi varken. Hij mag zich gelukkig prijzen die daar een stukje van zou hebben. Daarop zegt de man: "Onze Lieve Heer is gestorven voor iedereen, maar dat varken is gestorven voor mij alleen."

Bron

n.v.t. (bandopname, behorend bij Volkskundevragenlijst 66 (1995), formulier L320, archief Meertens Instituut)

Dit verhaal is ook te beluisteren met een druk op de knop Geluid.
"Jezus stierf voor ons allen, maar dit varken alleen voor mij."