Een sage (mondeling), donderdag 03 februari 1966

Hoofdtekst

In omkesizzer fan Sterke Hearke, Egbert Witteveen, fan Harkema hie ek hiel hwat yn 'e bouten. Hy wie yn 'e haeijing west achter Ljouwert. De sinten hied er by him yn 'e knikkert. Fan Ljouwert roan er de greate strjitwei del en hy wie sahwat oan Quatrebras ta, doe moete er in ploechje fan trije man.
Hastû der op út west?
Jongeja.
Yn 'e haeijing.
Ja, yn 'e haeijing.
Dan hast ek hwat sinten bard, tink.
Ja, ik arbeidzje net om 'e nocht.
Dan moesten wy eins dy sinten ha, jonge.
Egbert seach dat it tinken wie en hy sei: Eefkes wachtsje, dan sil 'k de pong krije. Mar hie nom de pûde mei spullen fan 't skouder en doe krige er de stevichste fan de trije mannen beet en soalde him oer de gracht hinne. Syn bidoeling wie, dat er him yn 'e gracht smite soe, mar de man kom in moai ein yn 't lân torjochte.
De oare beiden hienen genôch sjoen en makken dat se fuortkommen.

TM 2801 - Sterke man (vrouw)    TM 2801 - Sterke man (vrouw)

Beschrijving

De neef van sterke Hearke heet Egbert Witteveen. Hij heeft ook veel spierkracht. Hij gaat werken dichtbij Leeuwarden. Op zijn weg naar huis komt hij een groep van drie mannen tegen. Ze willen hem beroven. Egbert pakt de stevigste man uit het goepje vast en smijt hem over de gracht. De andere twee mannen gaan snel weg.

Collectie Jaarsma (archief Meertens Instituut), verslag 14, verhaal 1

Sterke man (vrouw)