STSAG620 - Het spookt in het rijtjeshuis

Een broodjeaapverhaal (krant), vrijdag 15 maart 1996

Auteursrecht:

De tekst bevat auteursrechtelijk beschermde informatie. De inhoud is daarom afgeschermd, en kan alleen worden geraadpleegd op het Meertens Instituut.
This text contains copyrighted information.

SINSAG 0456 - Der Poltergeist im Hause    SINSAG 0456 - Der Poltergeist im Hause

Beschrijving

In een nieuwbouwwoning spookt het: een klopgeest laat voorwerpen door de lucht vliegen en laat alle electrische apparatuur kapot gaan. Het tapijt krimpt, er schijnt licht naar binnen, er klinkt gedreun, de auto wordt verplaatst. Van een Lego-bouwdoos bouwt de geest een bizar kasteel. Op een nacht wordt het dochtertje uit bed geslingerd. Het gezin krijgt van de woningbouwvereniging een nieuwe woning. Een paragnost heeft het huis schoongemaakt. Er worden drie oorzaken voor de spokerij geopperd: het huis is op een voormalig kerkhof gebouwd; een vorige bewoonster was magnetiseuse en hield spiritistische scéances, en in de buurt was een driedubbele moord gepleegd.

Dagblad De Limburger, 15 maart 1996

15 maart 1996
Het verhaal over de klopgeest in Maastricht bevat diverse ingrediënten die ook zijn verwerkt in de speelfilm Poltergeist van Steven Spielberg uit 1982: de geest laat voorwerpen rondvliegen, plaagt de bewoners met vreemde bouwwerkjes, heeft het gemunt op het jonge dochtertje, gooit haar 's nachts met bed en al om in een poging haar te pakken, de geest zit in een kast, wordt bezworen door een paragnost, en het huis blijkt uiteindelijk op een kerkhof gebouwd te zijn.
Der Poltergeist im Hause

Jean Brandts    Jean Brandts