Een sage (brief), donderdag 16 januari 1975

Auteursrecht:

This text contains copyrighted information.

Onderwerp

SINSAG 0780 - Zauberer zwingt auf andere Weise, die Bezauberung fort zu nehmen.    SINSAG 0780 - Zauberer zwingt auf andere Weise, die Bezauberung fort zu nehmen.

Beschrijving

Een visser merkt in een café dat een heks het kind van de waardin in haar macht heeft. De visser past magie toe: door een fles met water te vullen en met een kurk dicht te stoppen, maakt hij dat de heks haar urine niet meer kwijt kan. Op de smeekbeden van de heks gebiedt de visser dat zij het kind geneest, hetgeen geschiedt. Daarna breekt de visser de fles om de magie op te heffen. De heks heeft over dit alles veel verdriet, want zij is verplicht om elk jaar een slechte daad te verrichten, anders wordt zij door de duivel gestraft en sterft zij een langzame dood.

Bron

Brief van J. Sanders, Den Dungen 16 januari 1975 aan W.H.Th. Knippenberg, 's-Hertogenbosch (archief Meertens Instituut)

16 januari 1975 (opgetekend ca. 1972)
In geval van publicatie: namen van de optredende personen anonymiseren.