Een broodjeaapverhaal (tijdschriftartikel), vrijdag 15 maart 1996

Vrijwel elke dag staat er wel weer eentje in de krant. Zo berichtte de Volkskrant van 15 maart jl:
Buenos Aires Horden jongeren hebben woensdag een winkelgalerij in het centrum van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires vernield, nadat zij te verstaan hadden gekregen dat daar geen kaartjes verkrijgbaar waren voor een concert van The Ramones, de godfathers van de punk die bezig zijn met hun afscheidstournee. De fans hadden de hele nacht voor het kantoor van Coca-Cola staan wachten totdat zij tien flessedoppen in zouden kunnen ruilen voor een kaartje. Toen bleek dat het alleen maar ging om een gerucht, begon een deel van de teleurgestelde fans winkelruiten in te slaan, een kiosk te plunderen en het kantoor van Coca Cola te bekogelen met bouwmateriaal dat in de buurt lag.
Wellicht hebben er inderdaad onlusten in Buenos Aires plaatsgevonden, maar het Coca-Cola verhaal doet mij denken aan soortgelijke spaaracties van bijvoorbeeld Douwe Egberts: volgens een hardnekkig gerucht zou de fabrikant na inlevering van één miljoen <sic!!.> labeltjes Pickwicktheezakjes een invalide een (electrische) rolstoel cadeau doen.
[...]
Hoe absurd dit aantal is blijkt uit de volgende berekening: indien een standaardgezin met twee kinderen dagelijks drie theezakjes gebruikt en beide opa's en oma's elke dag twee, dan zal zo'n familie er bijna 230 jaar voor nodig hebben om die labeltjes te sparen: dat halen ze nooit! Alternatieve berekening: stel dat men in drie jaar de labeltjes bij elkaar wil hebben en alle gezinnen in de buurt meedoen (à drie zakjes per dag), dan moeten er ruim 300 huishoudens deelnemen. Ook dat lijkt me een onmogelijke opgave!
(Ludo Jongen: 'Een A.H.-ervaring', in: Meta 31 (1996) 3, p.77-78.)

BRUN 07140 - Redemption Rumors    BRUN 07140 - Redemption Rumors

Beschrijving

Rellen breken uit als blijkt dat het gerucht dat men voor tien coladoppen een kaartje voor een popconcert krijgt, onjuist is. Het verhaal doet de lezer van het bericht denken aan het gerucht over het verzamelen van labels van theezakjes: bij een bepaalde hoeveelheid schenkt de fabrikant aan een invalide een electrische rolstoel.

Ludo Jongen: 'Een A.H.-ervaring', in: Meta 31 (1996) 3, p.77-78.

Redemption Rumors