HAARLEM005 - Het verhaal van Barre Winter

Auteursrecht:

De tekst bevat auteursrechtelijk beschermde informatie. De inhoud is daarom afgeschermd, en kan alleen worden geraadpleegd op het Meertens Instituut.
This text contains copyrighted information.

Beschrijving

Verhaal over een Duitse graaf die in het Spaanse leger huursoldaat wordt tijdens de 80-jarige oorlog. Hij wordt in Haarlem geplaatst en trouwt met een meisje. Het enige waar hij van houdt is zijn instrument. Bij een brand redt hij zijn schalmei en laat zijn vrouw doodgaan. Hij overleeft de brand en wordt in de kerker gegooid. Hij vraagt om iemand die hem kan helpen, waarna de duivel hem een aanbod doet. Hij sluit een deal met de duivel, maar komt daar snel op terug. Hij moet daarom voor eeuwig schalmei blijven spelen en dat is nu nog te horen.

Bron

Jac. de Jong en W. Spook, Haarlemse Sproken, ware en onware stad- en straatverhalen (2011) pp. 156-163

Reinier    Reinier

Mephisto    Mephisto