Een sage (mondeling), januari 1977

E.M.: Joawa. Bie Loak hebt vrower ok, bie Loak dat hef ja breurs van mien moder west,
Loake-jongs, zedn ze doe ok, misschien honderd joar of wat ledn en doe warn ze der west hen proatn, mer vrower, doe gungn ze, no geet t al met t spoor, nich, doe gungn ze, at ze noa de Pruus gungn, nich, n heel koppel, en dan was hier duur t scheaper n stegke, nich, verrek, doar ginder opan, op de greans an. En doar geat der een hen met n honderd schöap noa de Pruus hen, nich, he har n doar verkoft ’s oavnds. En potverdikkie en genean hadn ze doar nen hound bie, mer een schoap zint ze kwiet wördn, nich, zonder dat der een aarg in het had en dat schoap is alleen achterblevn en Loake-jongs dee goat, n schoap is ok neisgierig, dee holdt ok van leu, nich, dee komt wier um n uur of elfn, misschien half twaalf, dee komt godvergeefmie wier en dat is doar west, nich, vrower gung ie doar langs de bek hen, vrower gungn ie bie die doar dwers owwer n wal hen, dat wes nog wa, he, dee stie kö’j nog wa zeen en die gungn doar instoan, dee komt verrek ’s oavnds wier um n of elf en wet van God gen kwoad ... en dee
loopt doar zoa achter hen en t schoap rok ear achter de haand en dee houwt achter oet en dee houwt op zo’n week ding, mer dat is werkelik woar, en doar geet hen, mer dee zint loopn goan en dat schoap dat met, en den löp tegn de duur op, de duur der oet.
G.M.: Joa dat heb ik ok wa es eerder heurd.
E.M.: Dat is werkelik woar. Dat is erlik gebeurd.
H.E.: Dan hebt ze van dat schoap ok n schoopschoap maakt.
E.M.: Mer dat schoap was ear wegkömn, nich, in ne koppel, in n oorlog duur dee steg hen, nich, in n eerstn weerldoorlog, nich, en dan gungn ze doarginder op Sanderman an, nich, richtan op de greans an, mer smokkeln, nich, De keark in Tilgt zedn ze wa, dee zol der kömn wezn van t smokkelgeald van n eerstn weerldoorlog zedn ze. Hoofdzakelik Van Oornman was der een trouwd bie Sewwerd in Soasel, dat har de leiding nömn. he kochde in ... en dat was ok n godsvruchtig weark, nich, en doe kwam der völ geald in, nich, dat zedn ze, anders har Tilgt nooit dee keark kregn, nich, doe hadn ze geald.

Een schaap wordt achtergelaten, maar komt zelf 's nachts terug.

Collectie Engelbertink, verslag 13, verhaal 9